Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Lulstraat in Kruisem. Google Streetview

Ruzie over gedeeltelijke naamsverandering van straat, en dat heeft niets te maken met de lullige naam

Kruisem

-

Een deel van de Lulstraat wordt door het gemeentebestuur van Kruisem hernoemd naar Rensonstraat. En daar is niet iedereen het mee eens.

In de doodlopende zijweg van de Deinsesteenweg wordt gewerkt naar aanleiding van de uitbreiding van het industriegebied De Prijkels. “Een deel van de straat zal huisvesting bieden aan de firma Renson”, vertelt burgemeester Joop Verzele (CD&V). “Het familiebedrijf heeft een internationale uitstraling, maar houdt vast aan zijn lokale verankering met roots in Kruishoutem. Vandaar de nieuwe naam, om de vier voorbije generaties die hier gevestigd zijn te eren.”

De nieuwe benaming was echter niet naar de zin van Filip Geysens (Open VLD). “In het decreet tot de bescherming van de namen van openbare straten en pleinen staat niets over het noemen van een straat naar een bedrijf. Er wordt bij voorkeur een naam gekozen gerelateerd aan de plaatselijke geschiedenis, kunst- en cultuurleven en volkskunde. Dit creëert een precedent, een politiek à la tête du client en een pure vorm van reclame.”

Volgens Verzele verwijst de naam niet zomaar naar het bedrijf. “Dit is een verwijzing naar de stichter Polidor Renson. We kozen er in dit geval voor om de voornaam weg te laten om alle vier de generaties te eren.” Al zal de straat wel Renson en niet Polidor Renson heten.

De nieuwe benaming van de straat is nog niet definitief: er komt een openbaar onderzoek en een advies van de gemeentelijk cultuurraad. Daarna hakt de gemeenteraad de knoop definitief door. (lvh)

Het beste van Enkel voor abonnees