Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Binnen in de boot is er erg veel schade. Wie die gaat vergoeden, blijft nog maar de vraag.dji

Duizenden euro's schade aan vaartuig waar elf jaar aan gewerkt was

Transmigrant laat 5.000 liter water in jacht lopen: boot bijna gezonken

Oostende/Bredene

-

In het Mercatordok in Oostende is dinsdag bijna een jacht gezonken nadat het gevuld was geraakte met 5.000 liter water. Een transmigrant die er illegaal in verbleef, had die in de boot laten lopen. Toen de eigenaar aankwam, werd hij met een mes bedreigd.

Ze hadden er elf jaar lang aan gewerkt, maar hun jacht Callisto in het Mercatordok in Oostende was eindelijk af. Vader Bernard (58) en zoon Kevin Stevelinck (29) uit Bredene waren dan ook trots op hun werk. En dus schrok die eerste ook toen hij dinsdag een telefoontje kreeg vanuit de jachthaven om te melden dat zijn jacht aan het zinken was. Bernard snelde naar de boot, maar toen hij aankwam, trof hij een transmigrant in de cabine aan. “Toen ik hem vroeg wat hij er deed, zei hij doodleuk I live here. Ik zei dat het mijn boot was en daarop trok hij een mes en vluchtte hij weg”, zegt Bernard.

Volledige drankvoorraad weg

Meteen werd duidelijk waarom het schip aan het zinken was. Op het ponton staat namelijk een watertank met daarin stadswater. Schippers kunnen daar water uit pompen om hun eigen tanks te vullen als ze gaan varen. De transmigrant in kwestie had bij een boot verderop een waterslang genomen en die op de watertank aangesloten. “Maar hij dronk ook zowat m’n volledige drankvoorraad op en moet in slaap gevallen zijn. En dat terwijl het water binnen stroomde”, zegt Bernard. “Er liep 5.000 liter water in de boot. Logisch dat die op een gegeven moment begon te zinken.”

De brandweer werd opgetrommeld en kon vermijden dat het jacht helemaal zonk, maar de schade is groot. “Alles heeft onder water gestaan”, zegt Kevin. “Gelukkig was het stads- en geen zeewater. Alle elektronica onder het ruim stond onder water. We hebben nieuwe startmotoren, omvormers, batterijen, enzovoort gestoken. Ook die stonden helemaal blank. We laten alles nu wat uitdrogen, maar het lijkt me wel duidelijk dat de schade in de duizenden euro’s zal oplopen.”

Bernard Stevelinck eigenaar boot “Toen ik hem zei dat hij op mijn boot zat, trok hij een mes. Ik liet hem dus wegvluchten”

Minder duidelijk is echter wie daarvoor zal opdraaien. Bij de verzekering aankloppen, wordt niet gemakkelijk. Ook de transmigrant aansprakelijk stellen wordt moeilijk. “De politie kon hem even later wel aantreffen”, zegt Kevin. “Maar ze hebben ons verteld dat ze hem ’s avonds alweer moesten vrijlaten.”

De transmigrant verbleef bovendien het hele weekend in het jacht. Toen Bernard er vrijdag was, was er nog niets te zien. Zaterdag moet hij de boot opengebroken hebben. “Hij had er rijst gekookt, alle drank opgedronken en kaarsjes aangestoken”, zegt Bernard. “Hij voelde zich er duidelijk al helemaal thuis.”

Het is niet de eerste keer dat de scheepvaartpolitie een transmigrant aantreft in een van de aangemeerde boten.

Het beste van Enkel voor abonnees