Gentse politiemedewerker met diabetes rijdt legendarische Italiaanse berg op

Gentse politiemedewerker met diabetes rijdt legendarische Italiaanse berg op

John Monsecour Foto: fvv

Gent -

“Je hebt diabetes, en het is voor de rest van je leven.” Met die woorden kreeg John Monsecour (55), beleidsmedewerker bij de lokale politie, tien jaar geleden zijn diagnose te horen. Zijn fietsdroom vloog in de koelkast, tot hij ambassadeur werd van Climbing for Life, en met elf andere diabetici de Stelvio, een van de meest legendarische bergtoppen in Italië, zal oprijden.

“Toen de dokter me vertelde dat ik diabetes had, stond ik aan de grond genageld”, zegt John. “Plots was ik chronisch ziek en moest ik goed voor mezelf beginnen te zorgen.” Sinds de diagnose van diabetes type 1 (de variant die tien procent van de patiënten treft en niet door je levensstijl wordt bepaald, nvdr.), probeert John met ups en downs met zijn ziekte om te gaan en zijn bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

“De ziekte beheerst mijn leven. Ik moet constant in de gaten houden hoe mijn suikerspiegel is, bij elke maaltijd insuline innemen en opletten dat ik geen onverwachte zware inspanningen doe”, zegt John. “Maar ondanks alle moeite, werd het met de jaren moeilijker een stabiele suikerspiegel te hebben.”

Tweede leven

John ging op zoek naar de gepaste begeleiding, omdat hij meer wilde bewegen en sporten. “Via de Diabetes Liga kwam ik op Climbing for Life uit, een sportevenement om diabetes onder de aandacht te brengen”, zegt John. “Ik zette

alles op alles om een van de twaalf ambassadeurs van dit jaar te worden. Uiteindelijk werd ik gekozen. Nu word ik medisch opgevolgd, krijg ik trainings- en voedingsbegeleiding van Energy Lab en leerde ik een nieuwe mensen met dezelfde problematiek (type 1 en 2, nvdr.) kennen. Het voelt aan als een tweede leven.”

Met Climbing for Life wil de Diabetes Liga aantonen dat ook diabetici tot grootste sportprestaties in staat zijn. “Van 13 tot en 16 juni trekken we naar Bormio in Italië voor een driedaagse fietstocht, met de beklimming van de Stelvio als kers op de taart.” Voor de kenners: de Stelvio is een legendarische col waar mening profwielrenner zijn tanden op stuk bijt.

Groepsgevoel

De voorbije weken en maanden ging John aan het trainen, zowel in groep als individueel. “Het is fantastisch”, zegt John tevreden. “Bewegen is belangrijk voor het voorkomen en behandelen van diabetes, omdat het de werking van insuline bevordert. Met mijn nieuwe vrienden en kennissen werken we samen naar die beklimming toe, dat groepsgevoel stuwt ons vooruit.”

Als ‘tegenprestatie’ vraagt de Diabetes Liga van haar twaalf ambassadeurs fondsen te werven voor de werking van de liga. “We moeten elk minstens 2.500 euro verzamelen. Ik doe dat door collega’s en vrienden aan te spreken en mensen aan te schrijven. Ik kan moeilijk suikerwafels verkopen, hé”, zegt John lachend.

Meerdere collega’s van de lokale politie deden al hun duit in het zakje. “Ik wil iedereen die me al gesteund heeft, bedanken. Dit betekent veel voor mij en mijn medestrijders tegen de ziekte.”

Wie John en de Diabetes Liga wil steunen en de actie wil volgen, kan terecht op steun.diabetes.be/project/17072

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio