Genk-speler Ruslan Malinovskyi vrijgesproken na rode kaart en zondag inzetbaar in topper tegen Club Brugge

Genk-speler Ruslan Malinovskyi vrijgesproken na rode kaart en zondag inzetbaar in topper tegen Club Brugge

Foto: BELGA

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft Ruslan Malinovskyi vrijgesproken na zijn rode kaart die hij pakte tegen AA Gent afgelopen weekend. Bondsprocureur Kris Wagner had na een pleidooi van twee uur in hoofdorde zeven speeldagen schorsing en 7.000 euro boete, maar die krijgt de spelmaker van KRC Genk dus niet. Hij is dan ook inzetbaar in de topper tegen Club Brugge van komende zondag. De bondsprocureur kon wel nog in beroep gaan, maar zal dat niet doen. “We gaan niet in beroep, er is al voldoende commotie”, liet Wagner weten aan onze redactie.

LEES MEER. De zitting van drie uur die besliste over het lot van Malinovskyi: van vallende kleuters tot de toogpraat van analisten

Malinovskyi werd afgelopen zaterdag tegen AA Gent van het veld gestuurd nadat hij Birger Verstraete met de studs in het gezicht had geraakt. Hij ontkende vrijdag op de zitting dat het om een bewuste beweging ging. “Ik probeer de bal af te schermen aan de cornervlag, maar Verstraete trekt me neer en ik beland op mijn rug. Daarna raak ik hem, maar er was geen enkele intentie om te kwetsen. Omdat ik viel, zag ik hem niet”, aldus de Oekraïner.

De Geschillencommissie volgde Malinovskyi en sprak hem vrij. Genk kan in de titelrace dus gewoon op hem rekenen. Bondsprocureur Kris Wagner had vrijdag voor de Geschillencommissie nochtans na een pleidooi van twee uur in hoofdorde zeven speeldagen schorsing en 7.000 euro boete geëist. De bondsprocureur legt zich echter neer bij het vonnis. “We gaan niet in beroep, er is al voldoende commotie”, liet Wagner weten aan onze redactie. Ik heb altijd gezegd dat als de Geschillencommissie redelijke twijfel had over, ik de vrijspraak wel logisch zou vinden. Dit is een eerlijk proces met een eerlijke procedure geweest. Het is een bekwame jurist die het vonnis heeft geveld. Ik leg mij daar bij neer.”

“Vrijspraak was sinds afgelopen zaterdag de enig juiste conclusie”, reageerde Genk. “Na een goed onderbouwd pleidooi is de club opgelucht dat gezond verstand vanmiddag zegevierde. De club zet meteen ook een duidelijk punt achter dit hele verhaal. KRC Genk is een voetbalploeg en aanstaande zondag staat er een hoogmis op het programma.”

Daarom sprak de Geschillencommissie Malinovskyi vrij

“Ten onrechte meent het Bondsparket dat een violent conduct ook kan begrepen worden in de zin van een onopzettelijk misdrijf waarbij in hoofde van de speler een gebrek aan voorzorg of zorgvuldigheid kan verweten worden”, motiveerde de Geschillencommissie vrijdag zijn vonnis. “Violent conduct impliceert noodzakelijker wijze een opzettelijke daad in de vorm van een slag, een trap, een elleboog- of kopstoot. De stelling van het Bondsparket dat Malinovskyi wel degelijk de mogelijkheid had om in de andere richting te draaien en zo recht te staan wordt ontkracht door een analyseverslag van het valincident door de KUL (prof. Dr. Koen Milisen) en anderzijds van een biomechanische analyse door RS Scan International. Gezien er geen reden is om de stelling van de verdediging als onaannemelijk te beschouwen, blijft er minstens twijfel bestaan omtrent het al dan niet opzettelijk karakter van de gepleegde feiten. Gezien de twijfel in het voordeel van de betrokkene dient geïnterpreteerd te worden dringt de vrijspraak zich in deze dan ook op.”

Geanimeerde pleidooien voor de Geschillencommissie

Maandag al had bondsprocureur Wagner de zeven speeldagen schorsing en een boete van 7.000 euro gevorderd tegen de Oekraïense middenvelder.“Met wat pech was Verstraetes carrière voorbij”, klonk het maandag streng. Verstraete zelf zag echter geen kwaad opzet in de actie. “Ik heb de beelden na de wedstrijd bekeken, en het leek me eerder een ongelukkige botsing”, tweette de middenvelder van de Buffalo’s dinsdagavond. Wagner nam die uitspraak in beraad, maar gaf er geen gehoor aan. Volgens hem blijft het bewezen dat er een opzettelijke trap was. “In de onwaarschijnlijke hypothese dat de Geschillencommissie vindt dat de trap niet opzettelijk was, vorder ik vijf of zes speeldagen. Maar dat is in ondergeschikte orde.”

Genk-speler Ruslan Malinovskyi vrijgesproken na rode kaart en zondag inzetbaar in topper tegen Club Brugge
Bondsprocureur Wagner Foto: Photo News

Wagner liet ook een opening voor vrijspraak. “In meest ondergeschikte orde, vraag ik dat de tuchtsanctie ongegrond wordt verklaard. Als de Geschillencommissie vindt dat er zelfs geen onzorgvuldigheid in hoofde van Malinovskyi is, waarom zou ik dan een sanctie vragen?” Het is uiteindelijk die redenering die de Geschillencommissie vrijdag heeft gevolgd.

Malinovskyi ontkent kwaadaardige intentie: “Ik zag Verstraete niet”

De Limburgers stuurden een ruime delegatie naar het bondsgebouw. Behalve Malinovskyi zelf tekenden ook zijn coach Philippe Clement, algemeen directeur Erik Gerets en advocaat Jochem Martens present. “Ik zag hem niet”, getuigde de Oekraïense draaischijf van KRC Genk.

Ter zitting ontkende Malinovskyi dat het ging om een bewuste beweging. “Ik probeer de bal af te schermen aan de cornervlag, maar Verstraete trekt me neer en ik beland op mijn rug. Daarna raak ik hem, maar er was geen enkele intentie om te kwetsen. Omdat ik viel, zag ik hem niet”, aldus de Oekraïner.

Genk-speler Ruslan Malinovskyi vrijgesproken na rode kaart en zondag inzetbaar in topper tegen Club Brugge
Foto: BELGA

“Ongelukken gebeuren nu eenmaal in het voetbal”, vulde Malinovskyi later nog aan. “Ik wil hem zeker niet aantrappen. Ik kon niet doordraaien, want dan zou ik mijn schouder dubbelplooien. Na de rode kaart stapte ik teleurgesteld van het veld, omdat ik echt niet begreep wat er gebeurd was.”

Philippe Clement liet het werk vooral aan advocaat Jochem Martens, maar nam wel kort het woord. “Ik ben als coach heel streng over provocaties en incidenten. Ze weten dat zoiets niet mag gebeuren, dat heb ik ze heel duidelijk ingeprent.”

Advocaat KRC Genk: “Het was fysiek onmogelijk voor Malinovskyi om door te rollen”

“Het was fysiek onmogelijk voor Malinovskyi om door te rollen”, pleitte Jochem Martens, advocaat van KRC Genk, die de vrijspraak vroeg. KRC Genk bestelde bij de KU Leuven en het Limburgse bedrijf RS Scan een analyse van de valbeweging van Malinovskyi. Daaruit zou blijken dat het om een “ongelukkig en onvrijwillig contact” ging.

Professor Nelissen aan de KUL onderzocht die val en kwam tot de conclusie dat het fysiek onmogelijk was om door te rollen en dus om Verstraete te ontwijken. “Zijn rechterarm zat namelijk geklemd tussen lichaam en grasmat”, verklaarde advocaat Martens. “Bovendien komt Verstraete omhoog en kijkt hij richting Malinovskyi. Verstraete is dus zelf mede verantwoordelijk voor het contact. Laten we ook niet vergeten dat Verstraete Malinovskyi neertrekt. Zonder die trekfout was deze commotie er nooit geweest.”

VIDEO. Onze analisten Marnik Geukens en Frank Buyse over de pleidooien voor de Geschillencommissie

Ook de analyse van RS Scan sprak in het voordeel van Malinovskyi. “Dat is een bedrijf gespecialiseerd in de biometriek van beweging”, zei Martens, nadat bondsprocureur Wagner de betrouwbaarheid van die bron in twijfel had getrokken. “Volgens hun biomechanische analyse stond er tijdens de val een enorme spanning op het lichaam van Malinovskyi. De romp slaat naar links en de benen staan rechts. Door de tegengestelde beweging ontstaat er veel spanning en die moet los. Het linkerbeen gaat daardoor versneld naar beneden, en dat lijkt alsof er een trap wordt uitgedeeld.”

Martens concludeerde ten slotte dat bondsprocureur Wagner geen bewijzen aanhaalde om het kwaad opzet van Malinovskyi aan te tonen. “Zeven dagen heeft de procureur gespendeerd om een monoloog van twee uur uit te schrijven en enkele mails en berichten van onze supporters te beantwoorden”, sneerde de Genkse advocaat. “Wij brengen wetenschappelijk bewijs en onafhankelijke experten aan, de procureur enkel zijn mening. Dat was plezierig om naar te luisteren, maar bewijzen leverde hij niet.”

Herbeleef hier de bijzondere zitting moment per moment.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.