Marc herkent zichzelf op affiche van De Lijn, de verklaring kan hij amper geloven: “Compleet van mijn melk”

Marc herkent zichzelf op affiche van De Lijn, de verklaring kan hij amper geloven: “Compleet van mijn melk”

Foto: if

Damme / Meulebeke -

Marc Van Ooteghem wist niet wat hij zag toen hij op de bus zichzelf herkende op een affiche van De Lijn. Dus diende hij verbolgen een klacht in. Maar De Lijn trof geen schuld: het bleek om een andere zestiger te gaan, die als twee druppels water op Marc leek. Radio 2- programma De inspecteur bracht de dubbelgangers samen, en nu zijn ze vrienden.

Marc Van Ooteghem (66) woont in Noord-Frankrijk, maar komt nog geregeld terug naar zijn geboortestreek bij Damme. Het was daar dat hij eind 2017 op de bus van Knokke naar Brugge zat, toen zijn oog op een affiche van De Lijn viel. “Geen twijfel mogelijk: dat was mijn hoofd. Wat later herkende ik mezelf ook op ander promotiemateriaal van de vervoersmaatschappij, nog meer in close-up.” Omdat hij vond dat zijn portretrechten geschonden waren, diende hij een klacht in bij De Lijn. “Daar verwees men me door naar een castingbureau, dat had laten ­weten dat alle rechten in orde waren. Maar wat had ik met een castingbureau te maken? Ik ben toch geen fotomodel!”

Toen Marc vorige zomer een derde keer zijn ‘kop’ zag opduiken in een promotiecampagne van De Lijn, was de maat voor hem vol en nam hij een advocaat in de arm. Het was echter zijn zoon, de Radio 2-presentator David Van Ooteghem, die de zaak oploste. Via het betrokken castingbureau wist die de ware identiteit van de man op de affiche te achterhalen: Eric Landuyt (67) uit Meulebeke. Die blijkt een echte lookalike van zijn vader te zijn. “Ik was in het verleden model voor enkele fotoshoots van De Lijn. Ik begreep al niet waarom ik een jaar geleden telefoon kreeg van het bureau met de vraag waarom ik was klacht gaan neerleggen bij de vervoersmaatschappij”, zegt hij lachend.

Prototype

Onlangs ontmoetten de dubbelgangers elkaar in levenden lijve, toen ze werden samengebracht voor het Radio 2-programma De inspecteur. “Marc was compleet van zijn melk toen hij me zag”, zegt Eric. “Rimpels, neus, tanden, oren, leesbril...: Eric is als het ware mijn prototype”, zegt Marc, die beroepshalve ervaring heeft met profiling en identificatie. “Het is heel speciaal om jezelf in ‘real time’ te zien, zonder gebruik te maken van een spiegel. Uit onze eerste gesprekken blijkt dat we zelfs qua karakter op elkaar lijken en elkaars humor delen”, zegt Marc nog. “Dankzij De Lijn heb ik er een goede vriend bij!”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees