Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Leerlingen uit Melle en Gentbrugge verbluften de jury met hun toekomstbeeld van een Melle aan zee.lvi

Leerlingen winnen prestigieuze Nederlandse wedstrijd met ‘Zeeteelt’

Wat als... Melle aan zee zou liggen?

Melle / Gentbrugge

-

Stel dat Melle over zestig jaar aan de zee ligt door de klimaatverandering. Hoe kan je er dan nog aan landbouw doen? Leerlingen uit Melle en Gentbrugge bogen zich over die vraag, en ze wonnen er een prestigieuze wedstrijd in Nederland mee.

We leven in het jaar 2080, en door de klimaatverandering en de gestegen zeespiegel is Melle niet langer een Gentse randgemeente, maar een badplaats die vlak aan zee ligt. Dat is het toekomstbeeld waarrond de eerstejaarsleerlingen van de Tuinbouwschool Melle en het Atheneum Gentbrugge werkten in de Nederlandse kunst- en wetenschapswedstrijd Artcadia.

En omdat er dus in 2080 geen land meer is om aan landbouw te doen, moesten de leerlingen inventief zijn. Ze presenteerden hun project ‘Zeeteelt’, waarbij gewassen op drijvende pontons worden gekweekt. Om ze met zoet water te besproeien, vangen ze regenwater op en halen ze waterdamp uit de lucht door cloudcatching. Zoetwatervissen in grote tanks produceren dan weer de meststoffen, en windmolens en zonnepanelen leveren de energie. Energiezuinige ledlampen zorgen ervoor dat de gewassen ook ’s nachts kunnen groeien.

De jury, met vertegenwoordigers van multinationals als Shell en Canon, was zo onder de indruk dat ze de Belgische leerlingen tot winnaar uitriepen. “Het was leuk om te zien hoe je die gasten zot kan krijgen”, zegt leerkracht Geert Baudoncq. “Ze hebben out of the box gedacht en bestaande technieken aan elkaar gekoppeld. We hebben niets nieuws uitgevonden.”

Geert Baudoncq Leerkracht Tuinbouwschool Melle “Wellicht gaan we ons plan voorleggen aan enkele bedrijven, en stiekem hoop ik dat het opgepikt wordt”

En hoewel de leerlingen niet naar zee zijn getrokken om ‘Zeeteelt’ uit te testen, zijn ze ervan overtuigd dat hun project wel degelijk kan werken. “Van alle onderdelen van ons plan is bewezen dat ze werken”, zegt Baudoncq. “Wellicht gaan we ons plan voorleggen aan enkele bedrijven, en stiekem hoop ik dat het opgepikt wordt.”

Baudoncq had de eerste prijs naar eigen zeggen helemaal niet verwacht, maar volgens hem bewijst het zijn visie op onderwijs. “Als jongere moet je jezelf niet onderschatten. In plaats van de oude top-downbenadering moet je de jongeren van onderuit prikkelen en enthousiast maken. Dat is volgens mij de nieuwe vorm van onderwijs.”

Het beste van Enkel voor abonnees