Jubileumconcert op 4 mei in Lentecongrescentrum Zaffelare

FOTO-VIDEO. DNA blaast tien verjaardagskaarsjes uit bij VROB

Evenementenradio VROB trapte het radioseizoen af op de 29ste Chirofeesten in Beervelde. Zaterdagmiddag mocht DNA, het Hijftes muzikaal duo Dirk en Anke, er zijn tiende verjaardag vieren. Met een lekkere feesttaart brésilienne met de tien obligate kaarsjes en vooral veel muziek. In "De Praatbarak" van Peter Vervaet werden ook de heemkundige registers opengetrokken met het verhaal van de Zaffelaarse rattenschieting én de zoektocht naar De Rechtvaardige Rechters, het verdwenen paneel van het Lam Gods. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze - ook al een oud-Chiroleider - voegde nog maar een theorie - en in elk geval een heel mooi verhaal - toe aan de zoektocht die in 1934 begon.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid en vooral een nieuwe radiostudio: evenementenradio VROB pakte vrijdag voor het eerst en terecht fier uit met de verbouwde werfwagen die nu als mobiel radiohuis dienst doet. In de loop van het weekend ook al "het kurken karkas" genoemd. Is het geen goede naam voor een nieuw Suske en Wiske-album, dan kan het nog altijd de titel van een radioprogramma worden.

Bert Vervaet nestelde er zich in de gloednieuwe zithoek en vertelde over de hernieuwde belangstelling, onder meer van het Eén-human interestprogramma "Iedereen Beroemd", voor de folkloristische Rattenschieting van Zaffelare die door protest van dierenorganisaties ooit aan haar einde kwam. Interessant om te weten was dat het evenement destijds ook een beetje een exponent was van de poltitieke strijd tussen de katholieken en de liberalen in de deelgemeente van Lochristi.

Oud-leider en stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze leidde de luisteraars naar de buurt van het Sint-Baafsplein, op zoek naar het gestolen paneel van het Lam Gods. Een hint op het standbeeld van Jan-Frans Willems zou een aanknooppunt kunnen zijn voor de ingewikkelde theorie die leidt naar de waterput in de Achtersikkel. Mocht er geen paneel in zitten - wat het meest waarschijnlijk is - levert het in elk geval toch een heel mooi en boeiend verhaal op. Een even mooi verhaal hoorden we van Greta Verschueren, ook al een oud-Chiroleidster, die aan een geweldige carrièreswitch van verpleegkundige in de welzijnssector naar begrafenisonderneemster werkt.

Muzikaal mochten Dirk De Clercq en Anke Wulteputte ook letterlijk 10 kaarsjes uitblazen in de voor de rest rookvrije radiostudio. Het duo dat een decennium geleden een familieverjaardagsfeestje opluisterde met een nummer van Ann Christy concerteert voor zijn tiende verjaardag op 4 mei in het tijdelijke Lentecongrescentrum in de oude kleuterschool van Zaffelare. "We hebben elkaar proficiat gewenst, maar nog niet uitbundig gedaan", klonk het bij nonkel Dirk en nichtje Anke, zoals altijd veel te bescheiden met hun toch wel alternatieve repertoire. Bij VROB zorgden ze opnieuw voor enkele breekbare nummers, waar ze akkoorden uit andere nummers aan linken. Aan creativiteit geen gebrek bij het Hijftes duo. Getuige daarvan het wondermooie "Wayfaring Stranger", dat u wellicht kent in de versie uit "The Broken Circle Breakdown", de film die onder meer Mendonk als locatie heeft. 

Evenementenradio VROB, tot zondagavond 20 uur vanop de 29ste Chirofeesten in de Kloosterstraat in Beervelde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio