Niet alleen burgemeester De Wever niet te spreken over komst asielcentrum. “Al veel mensen horen zeggen dat ze hun deur dubbel op slot zullen draaien”

Niet alleen burgemeester De Wever niet te spreken over komst asielcentrum. “Al veel mensen horen zeggen dat ze hun deur dubbel op slot zullen draaien”

Op deze plek op de Herentalsebaan zullen asielzoekers met een beperking samen met hun gezin worden opgevangen. Foto: foto’s Kioni Papadopoulos

Deurne -

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de komst van een tijdelijk asielcentrum in een voormalig klooster en woonzorgcentrum op de Herentalsebaan, op 100 meter van zijn eigen voordeur. Maar wat denken De Wevers buurtgenoten? De meningen lijken verdeeld.

Ze weten meteen waarvoor we naar hun wijk zijn afgezakt, de Deurnenaars die vlak tegen de site van het voormalige klooster wonen. Het is dan ook een levendig gespreksonderwerp, het asielcentrum in hun achtertuin dat vanaf mei onderdak moet bieden aan 120 asielzoekers met een fysieke beperking en hun gezin.

“Ik ben er niet zo blij mee”, zegt Jacqueline (76) ietwat terughoudend. Op de foto wil ze liever niet, zoals wel meer mensen die we spreken. “Ik heb het nieuws eergisteren vernomen. Het schrikt me wel wat af. Niet dat ik er wakker van lig of op de barricaden ga staan. Maar dit is een rustige woonwijk … Ik geloof ook niet dat dit maar tijdelijk is. En eigenlijk vind ik vooral dat ze van het gebouw beter een mooi rusthuis hadden kunnen maken voor onze mensen. Want dat is zeker ook nodig.”

Een mening die Marc (60) deelt. “Ik vind dit echt niet kunnen. Er zijn zo veel mensen van ons die ook hulp nodig hebben. Maar hen helpen, dat is precies veel moeilijker dan het regelen van opvang voor asielzoekers. Ik ben al blij dat onze burgemeester ook tegen het centrum is, want ik heb al veel mensen horen zeggen dat ze hun deur vanaf nu dubbel op slot zullen draaien.”

Kortzichtige reacties

Bij Murielle, een buurvrouw van de site, klinkt een heel ander verhaal. “Zulke reacties doen me pijn. Het is kortzichtig. Je verlaat je land niet zomaar. We moeten ons meer inleven in de situatie van de personen die hier bij ons asiel komen aanvragen. Voor mij is iedereen welkom. Bovendien stond het gebouw leeg, terwijl het piekfijn in orde is. Ik vind het goed dat het nu opnieuw wordt benut.”

“Komt hier een asielcentrum?”, komt Frank (51) dan weer uit de lucht vallen. “Dat nieuws had ik nog niet vernomen. Ik ben er wat door verrast. Maar we zullen wel zien. Het zijn uiteindelijk mensen zoals iedereen die er komen wonen.”

Ook Ive (48) maakt zich niet al te veel zorgen. “Eigenlijk wist ik tot voor kort niet dat het gebouw leegstond. Ik denk dat het een logische locatie is om een asielcentrum in onder te brengen. Vroeger was dit een rusthuis voor de nonnekes. Alle voorzieningen zijn er en het gebouw bevindt zich in een perfecte staat. Twintig soortgelijke locaties zul je niet gauw vinden.”

Kloot afdraaien

“Al denk ik wel dat Maggie De Block Bart De Wever op deze manier een kloot wil afdraaien. Het voordeel is dan dat De Wever er als hoofd van de politie wel op zal toezien dat zich hier geen problemen voordoen”, denkt Ive. “Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van duidelijke afspraken maken. Ik sta er dus niet per se negatief tegenover. En aangezien het om mensen met een beperking gaat die hier zullen worden opgevangen, denk ik dat de kans op overlast beperkt is.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio