Antwerps parket heropent cold case uit 1997: liet Eve (38) haar moordenaar zelf binnen?

Antwerps parket heropent cold case uit 1997: liet Eve (38) haar moordenaar zelf binnen?

Eve werd vermoord in de Antwerpse wijk Luchtbal Foto: Google Street View

Antwerpen -

Het parket van Antwerpen heeft een zogenaamde ‘cold case’ uit 1997 heropend en heeft een onderzoeksrechter gevorderd om de onopgeloste moord op Eve Poppe (38) opnieuw te onderzoeken. Met moderne onderzoekstechnieken. De vrouw werd gewurgd en met messteken omgebracht. Mogelijk liet ze haar moordenaar zelf binnen.

Het was op aangeven van haar buurvrouw destijds dat de politie op 9 september 1997 het lichaam van de 38-jarige Eve Poppe vond in haar appartement aan de Argentiniëlaan in de Antwerpse wijk Luchtbal. Het slachtoffer bleek te zijn gewurgd met een touw en vertoonde verschillende messteken in de borststreek. Ze lag halfnaakt op bed, haar nachthemd opengescheurd.

Haar buurvrouw had de alleenstaande vrouw al enkele dagen niet gezien en dat vond ze verdacht. Want als ze voor enkele dagen weg ging, naar haar zus in Borgerhout bijvoorbeeld, verwittigde ze haar daar altijd van. Dit keer dus niet.

Bovendien brandde er licht in de flat en speelde de televisie dag en nacht. Het was de buurvrouw ook opgevallen dat de kat van Eve Poppe onbedaarlijk weende en dat er een opvallende geur in de gang hing.

Eerst wilde de vrouw zelf gaan kijken in het appartement van Eve. Ze hadden afgesproken waar de reservesleutel lag voor het geval er iets zou gebeuren. Maar die lag er dit keer niet. Dus belde ze uiteindelijk de politie.

Kennissen

Die ging de flat binnen en deed de akelige ontdekking. Eve lag dood op bed, onder een met bloed doordrenkt laken. Gewurgd met een touw. Nadien had de vrouw nog verschillende messteken gekregen in de borststreek. Volgens de wetsdoker was ze al meer dan een dag overleden toen ze werd gevonden.

“Het destijds gevoerde onderzoek leverde niet de gehoopte doorbraak op”, zegt het parket van Antwerpen nu. “Een forensisch adviseur van het NICC screent alle cold cases die verbonden zijn aan het parket Antwerpen om na te gaan of nieuwe technieken zinvol zijn in oudere dossiers. In dat kader is ook het dossier van Eve Poppe onderzocht.”

Na dat advies heeft het parket beslist om de zaak weer in gerechtelijk onderzoek te steken. De aangestelde onderzoeksrechter zal het verdere onderzoek leiden.

Na de moord, nu 22 jaar geleden, werd lange tijd gezocht in de kennissenkring van het slachtoffer, en werd onder andere haar vriend zwaar op de rooster gelegd. Zonder resultaat.

Open raam

In de flat waren geen sporen van geweld gevonden. De deur was langs binnen op slot, enkel een raam aan de achterzijde stond open. Langs daar is de dader vermoedelijk gevlucht.

Mogelijk heeft hij gezien dat het raam openstond en is hij langs daar ook naar binnen geklommen. De achterkant van haar flat lag aan de spoorweg.

Maar speurders hebben er ook altijd rekening mee gehouden dat Eve haar moordenaar kende en hem zelf heeft binnengelaten. Ze hopen zoveel jaar later de zaak nu toch te kunnen oplossen. Dankzij de modernste onderzoekstechnieken. Want 22 jaar geleden stond DNA-onderzoek bij forensisch onderzoek nog in de kinderschoenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS