Meteen drie verrassingen in eerste weekend NBA play-offs. Kunnen de lagere clubs doorstoten?

Meteen drie verrassingen in eerste weekend NBA play-offs. Kunnen de lagere clubs doorstoten?

Kyle Lowry (Toronto Raptors) Foto: AP

Het eerste weekend van de play-offs in de NBA zorgde voor enkele verrassingen. Enkele lager geklasseerde ploegen gingen aan de haal met de overwinning bij de toppers. Maar zijn ze ook in staat om het laken naar zich toe te trekken in de eerste ronde?

Grote verrassingen op het uitslagenbord na de eerste dag van de NBA play-offs. Toronto, Denver en Philadelphia leden alle drie thuisnederlagen tegen lager gerankte teams.

Toronto niet klaar voor play-offs

Voor Toronto (2e in het Oosten) zijn de play-offs nooit gemakkelijk geweest. De Raptors verloren hun eerste wedstrijd van Orlando Magic (7e in het Oosten). De Canadese club werd voor het seizoen getipt als underdog voor het kampioenschap, maar kon nog niet bekoren.

Toronto leek dit jaar door de ruil van DeRozan voor Leonard eindelijk een gooi te doen naar de titel, maar Leonard voelde zich niet thuis in Canada. Ook coach Casey moest wijken nadat de Raptors vorig seizoen al in de tweede ronde werden uitgeschakeld. Ook al zijn de play-offs net gestart, de ploeg draaide niet afgelopen weekend. En dat is ieder jaar zo.

Het ziet er dus naar uit dat Orlando de underdogpositie op zich neemt. Het team van coach Clifford treedt sinds zes jaar weer aan in de play-offs en maakte van achter de driepuntlijn en met de aanvallende rebound het verschil. D.J. Augustin kon 25 punten maken in tegenstelling tot Kyle Lowry. De spelverdeler van de Raptors liet 0 punten optekenen.

Daar zit al een groot verschil tussen de twee clubs. Lowry kon wel 7 assists uitdelen, maar zelf niet het verschil maken.

Kan Orlando doorstoten naar de tweede ronde? Ja. Als het enthousiasme aanhoudt dan lijkt het seizoen van de Canadezen (alweer) snel ten einde te komen.

Denver mist ervaring

Na een quasi perfecte reguliere fase prijkte Denver Nuggets op een knappe tweede stek in het Westen. Ook de Nuggets staan na zes jaar weer bij de grote jongens. In tegenstelling tot Orlando, lijkt bij hen de ervaring te missen. Denver verloor van San Antonio Spurs (7e in het Westen) die al 22 seizoenen op rij de play-offs spelen.

Die ervaring lijkt nu te helpen voor het team van Gregg Popovich. “Pop” won zijn 1.413e wedstrijd als NBA-coach en is daarmee all-time leider.

De kans dat Denver de volgende ronde haalt, is klein. Het verschil bedroeg maar vijf punten, maar de nederlaag maakt wel duidelijk dat de Spurs -ondanks ze zich tijdens de competitie wat afzijdig hielden- hun play-offervaring kunnen benuttigen.

Sixers kijken liever op gsm

De derde verrassing kwam uit Philadelphia. Brooklyn (6e in het Oosten) zette de wedstrijd naar zijn hand en kon de Sixers (3e in het Oosten) kloppen. Ook hier zit het verschil in enthousiasme. Joel Embiid en Amir Johnson zaten samen op hun gsm berichtjes te sturen terwijl hun club 14 punten achter stond.

Philadelphia 76ers is een club van goede individuele spelers, die niet kunnen samenspelen. Toch geraakte de club op een derde plek, maar ook daar door de individuele klasse.

Niemand verwachtte Brooklyn Nets dit seizoen in de play-offs. Dat merkte je ook tijdens de wedstrijd. Net dat kan voor hen het verschil maken. Als ze hun enthousiasme kunnen behouden, dan is de kans groot dat de club uit New York zich plaatst voor de volgende ronde en ze de Sixers hun grootheidswaanzin kunnen temperen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.