Notre-Dame in Parijs staat in brand: “kathedraal volledig verloren”

Notre-Dame in Parijs staat in brand: “kathedraal volledig verloren”

Notre Dame in Parijs staat in lichterlaaie Foto: rr

De Notre Dame lijkt volledig verloren. De gekende torenspits bezweek al onder de vlammen. Ondertussen dreigt ook de Noordelijke toren in vlammen op te gaan. Vermoedelijk is de brand ontstaan door renovatiewerken. De brandweer krijgt de vlammenzee moeilijk onder controle. Bent u ter plaatse? Contacteer ons op oproep@nieuwsblad.be

Bekende Notre-Dame in Parijs staat in brand. Video: Het Nieuwsblad

De brand is maandagavond uitgebroken op de zolder, de vlammen slaan uit het dak. De rook lijkt vooral vanuit het middenschip te komen. De rookpluimen zijn dik en tot ver buiten het centrum te zien. Er waren renovatiewerken bezig aan de kathedraal en dat zou de oorzaak kunnen zijn. In eerste instantie wordt gedacht aan een accidentele brand, er zou geen kwaad opzet mee gemoeid zijn.

De brandweer heeft nog een hele opdracht voor zich, ze geraken moeilijk tot bij de vlammen die zich blijven verspreiden.

Het hele gebouw werd ontruimd. De brandweer is massaal ter plaatse, meer dan 800 spuitgasten proberen onder andere met een hoogtewerker de vlammen onder controle te krijgen. Maar dat lijkt niet volledig te lukken. De brand is uiterst moeilijk te bestrijden. Een blusvliegtuig kan geen soelaas bieden, het water zou te zwaar zijn voor het gebouw. De iconische Vieringstoren is al volledig afgebrand, nu is ook de noordelijke toren bedreigd. Er is een grote vrees dat er niets meer te redden valt.

De kathedraal staat op het Île de la Cité, in het centrum van Parijs. Het gebouw is een van de grootste toeristische trekpleisters van de Franse hoofdstad. De bouw van de kathedraal is in 1163 gestart.

LEES OOK.“Mensen staan te huilen langs de oevers van de Seine”

LEES OOK.Eeuwenoude Notre-Dame al jaren werelderfgoed

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees