Ook in Hoeilaart begint de zee

Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart - Sinds kort staat her en der naast Hoeilaartse straatkolken ‘Niets ingooien! Hier begint de zee’ in fluo gespoten. 'Daders' zijn Interrand en de gemeente die de aandacht willen vestigen op de vervuiling van waterlopen via straatkolken.

'De slogan werd met milieuvriendelijke verf bij een aantal straatkolken, ook rioolputjes genoemd, op de grond geschreven', laat men ons weten.  'Interrand wil iedereen erop attent maken dat peuken, kauwgom, hondenpoepzakjes, veegvuil, blikjes, plastic, vuil water … niet in de straatkolken horen'. Om die straatkolken vrij te houden van bladeren, takken en zand, heeft Interrand twee kolkenreinigers in dienst. Zij vinden zelfs mosselschelpen, frituurolie, verfresten en bouwafval in de kolken. Ook sigarettenpeuken scoren overweldigend. Soms zie je inderdaad vaak chauffeurs hun autoasbak in zo'n kolk kieperen. Eén sigarettenpeuk zou reeds genoeg zijn om 500 liter water te vervuilen. Straatkolken zijn er eigenlijk enkel om regenwater op te vangen.

Riool

'Als de kolk aangesloten is op een regenwaterriool die, zoals steeds vaker het geval gescheiden is van de afvalwaterriool, dan stromen het regenwater en het erin geloosde afval rechtstreeks en zonder zuivering naar beken, grachten en vijvers. In Hoeilaart is dat naar de IJse. En zo komt uiteindelijk de vervuiling in zee terecht', luidt het nog. 'Vervuiling van de regenwaterriool via de staatkolken verstoort het ecosysteem en bedreigt de vissen en dieren die afhankelijk zijn van zuiver water'. Maar ook voor de inwoners kunnen vervuilde kolken voor overlast zorgen. Bij hevige regenval kunnen zij het overvloedige water niet aan, met overstroomde straten en ondergelopen kelders als gevolg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio