Vlamingen waren vlakbij toen de brand uitbrak, “mensen staan te huilen langs de oevers van de Seine”

Vlamingen zien Notre-Dame branden. Video: Het Nieuwsblad

Verschillende Vlamingen waren in de buurt toen de brand uit brak. Zij zien vooral problemen bij hulpverlening en voelen de chaos in Parijs.

Onder meer journaliste Karin Vanheusden van onze zusterkrant Gazet Van Antwerpen is momenteel met vakantie in Parijs. “We zaten te eten op nog geen kilometer van de Notre-Dame toen de nieuwsflits plots op een groot televisiescherm te zien was. Zelfs de kok kwam uit zijn keuken om te zien wat er aan de hand was. Het duurde niet lang of iedereen ging naar buiten, om te zien wat er nu eigenlijk exact aan de hand was”, vertelde Vanheusden kort na het ontstaan van de brand.

“We keken toe hoe door brand langzaam maar zeker de torenspits in elkaar stortte. Ik snap niet goed waarom, maar we zien eigenlijk heel weinig bluswerkzaamheden. Er cirkelen helikopters boven de Notre-Dame, maar van waar wij staan zien we maar één brandslang blussen. Ik sta hier tussen allemaal Parijzenaars die verslagen naar de vlammen kijken. Het is echt een bevreemdend gevoel om hier te staan.”

“Groene en gele wolken”

Twee Vlaamse jongeren waren vlakbij de Notre Dame toen de brand uitbrak. “We wilden net een boottochtje nemen op de Seine toen we een bericht kregen van mijn papa dat er brand was. Dan was de rookpluim ook al goed te zien. Dan hoorden we ook de brandweerwagens die non-stop voorbij rijden. Er hangt ook een helikopter boven de Notre Dame”, zegt Valerie Ibhaduwebe (18) vanuit Parijs. “We zijn alsnog de boot opgegaan en dan zijn we heel dicht tot bij de kathedraal gevaren maar de boot is uiteindelijk teruggedraaid. Dan zagen we de vlammen, groene en gele wolken opstijgen”, vertelt Wibo De Meyer (18).

“Iedereen leeft mee”

Jana Lievens voelt vooral veel chaos, de Vlaamse was aan het dineren in de Eifeltoren toen de brand uit brak. “De brand woedt nu al enkele uren maar er is nog steeds veel onduidelijkheid. Niemand weet of de brand eigenlijk onder controle geraakt. Aan de chaos te zien, vermoeden wij van niet”, zegt Lievens. “Iedereen leeft wel enorm mee, iedereen is aangedaan, toeristen en Fransen samen.”

Bent u ter plaatse? Gelieve ons dat te mailen op oproep@nieuwsblad.be, vermeld ook je gsm-nummer zodat we je snel kunnen contacteren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees