Dit weten we al over de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs

In de Notre-Dame in Parijs brak maandagavond een zware brand uit die een enorme ravage heeft aangericht. De iconische, 100 meter hoge torenspits is bezweken, het dak is zo goed als compleet verwoest. De structuur van het gebouw zou uiteindelijk toch gevrijwaard zijn en ook de belangrijkste kunstwerken konden uit het vuur gered worden. De brand is ondertussen helemaal geblust. Alles wat we al weten over de verwoestende brand.

Hoe en wanneer is de brand ontstaan?

Het vuur is maandagavond rond 18.50 uur ontstaan zijn in de kathedraal Notre-Dame in Parijs. Hoe de brand precies begonnen is, is nog zeer onduidelijk. Vermoedelijk liggen de renovatiewerken aan het dak die bezig waren in het beroemde gebouw aan de oorsprong.

Het parket is intussen een onderzoek gestart om de precieze oorzaak van de verwoestende brand te achterhalen.

Is er zeker geen kwaad opzet in het spel?

Van kwaad opzet wordt voorlopig niet uitgegaan, hoewel daar nog geen honderd procent zekerheid over bestaat. Een politiewoordvoerder meldde maandagavond dat de brand niet als een terreurdaad wordt behandeld. De arbeiders die sinds enkele maanden werken uitvoeren in de kathedraal worden door het gerecht ondervraagd.

Hoe ernstig is de situatie?

De vlammen hebben lange tijd vrij spel gehad in het eeuwenoude gebouw. De brandweer - aanwezig met in totaal 400 à 500 man - kon maar moeilijk met het bluswater tot bij de brand raken. Hun ladders zijn slechts 50 meter hoog, de kerk zelf is nog een pak hoger. Een blusvliegtuig inzetten - zoals onder meer de Amerikaanse president Trump had gesuggereerd - was onmogelijk: het gewicht van het water zou de hele kerk verwoest hebben.

Aanvankelijk werd gevreesd dat er van het eeuwenoude gebouw niks meer zou overblijven en de Notre-Dame onherroepelijk verloren was. Toen het bovenste deel van de beroemde torenspits Flèche instortte, vreesde de hele wereld voor het ergste.

Maar rond 23 uur kwam de mededeling dat de structuur van het gebouw grotendeels gered zou kunnen worden. Tweederde van het dak was sowieso verteerd door het vuur. Maar de twee voorste torens van het gebouw zouden gevrijwaard zijn.

Na urenlang blussen slaagde de brandweer er uiteindelijk in het vuur grotendeels te doven. Het brandgevaar is geweken aan de Parijse Notre-Dame. Dat zei de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez, toegevoegd aan Binnenlandse Zaken, dinsdagochtend. “Nu dat gevaar geweken is, moeten we nagaan of de structuur zal standhouden na de zeer zware brand van afgelopen nacht. Om 8 uur is er een vergadering met experts en architecten om na te gaan of de structuur stabiel is.”

“De brand is nog niet helemaal geblust, maar wel onder controle, al zijn er nog enkele kleinere brandhaarden”, zegt Nuñez. In de nacht van maandag op dinsdag flakkerde de brand op enkele plaatsen in de torens opnieuw op: het was dus kwestie voor de brandweer om te vermijden dat die opflakkeringen zich verder verspreidden.

Om iets voor 10 uur meldde de Parijse brandweer dat de brand in de Notre-Dame volledig geblust is.

BEKIJK. Het moment waarop de beroemde vieringstoren van de Notre-Dame instort

Dit weten we al over de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs
Foto: REUTERS

Zijn er slachtoffers?

Volgens Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect van de renovatiewerken in de Notre-Dame, waren geen arbeiders aanwezig in de kathedraal toen de brand uitbrak. “Normaal gezien stoppen ze met werken rond 17.30 uur”, klinkt het. “In principe mocht er zich dus niemand meer in het gebouw bevinden.”

Twee agenten en een brandweerman raakte echter wel gewond tijdens de bluswerken. Dat meldt de brandweer van Parijs op Twitter. Verder is er geen sprake van gewonden.

Wat met de toeristen en de buurtbewoners?

Alle inwoners van Ile de la Cité, waar zo’n duizendtal mensen wonen, werden maandagavond geëvacueerd. Meerdere locaties doen dienst als tijdelijke opvang. Alle toeristische attracties in de buurt, zoals het Louvre, deden ook vroegtijdig de deuren toe.

Het stadsbestuur zoekt samen met de dienst Toerisme ook naar een oplossing voor de toeristen die in een van de hotels op het Ile de la Cité verbleven.

Is een deel geschiedenis onherroepelijk verloren gegaan?

Unesco noemt de Notre-Dame een “onschatbaar patrimonium” en “een belangrijke plaats van het katholiek geloof.” Helaas is een bekend deel daarvan al verloren: de beroemde Flèche. De vieringstoren was 93 meter hoog en bestond uit maar liefst 500 ton hout en 250 ton lood.

De vlammen raakten echter niet tot aan de schatkist van de kathedraal. “De heilige voorwerpen worden bewaard in de sacristie, normaal is er geen risico dat daar dingen verbrand raken”, zei André Finot, woordvoerder van de Notre-Dame gisteravond al. Om 22.30 uur werd inderdaad duidelijk dat de Doornenkroon van Christus is gered, ook de tuniek van Lodewijk de Heilige overleefde de brand. Volgens de Franse journalist Nicolas Delesalle zijn ook alle andere kunstwerken grotendeels gered. “De schat van de kathedraal is intact”, zei hij op gezag van een aanwezige priester.

Dinsdagochtend kon de Franse minister van Cultuur Franck Riester bevestigen dat het grootste deel van de kunstschatten en relikwieën gered werd. Dat maakte hij bekend aan nieuwszender LCI.

Wel wordt gevreesd voor de beroemde glas-in-loodramen van de kathedraal. “Mogelijk zijn drie van de mooiste exemplaren ter wereld maandagavond vernield”, klinkt het.

Wat met de heropbouw?

“Deze kathedraal zullen we heropbouwen”, zei Macron verder op zijn persconferentie. “We zullen, allen samen, deze kathedraal heropbouwen, want dat is wat de Fransen verwachten. Dat is wat onze geschiedenis verdient.”

Die heropbouw zal wel “decennia” in beslag nemen. Dat heeft Eric Fischer, directeur van de Fondation de l’OEuvre Notre-Dame, gezegd. Of en hoe goed architecten en restaurateurs erin kunnen slagen om het monumentale gebouw nauwkeurig te reconstrueren, zal afhangen van de hoeveelheid documentatie en kopieën, schat hij.

Sowieso zal die restauratie honderden miljoenen kosten. Daarom werd gisteravond al een nationale geldinzamelingsactie aangekondigd. De geldinzameling wordt vanaf dinsdagmiddag georganiseerd door de Franse instelling Fondation du patrimoine, een privéorganisatie die zich inzet voor de bescherming en promotie van het Franse patrimonium. Alle informatie is te vinden op hun website www.fondation-patrimoine.org.

De regio Ile-de-France zal 10 miljoen euro vrijmaken voor de heropbouw van de kathedraal. De schatrijke Franse familie Pinault, die onder meer verschillende modehuizen bezit en bekend staat als bijzonder kunstminnend, liet vannacht al weten 100 miljoen euro vrij te maken voor de heropbouw. Dinsdagochtend deed Bernard Arnault, met zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), daar nog eens 200 miljoen euro bovenop. “De familie Arnault en de groep LVMH, solidair met deze nationale tragedie, sluiten zich aan bij de heropbouw van deze buitengewone kathedraal, symbool voor Frankrijk, zijn erfgoed en zijn eenheid”, aldus de familie in een persbericht.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil in de Franse hoofdstad een “internationale donorconferentie” houden over de heropbouw van de Notre-Dame, zwaar vernield door een grote brand die maandagavond begon. Dat heeft ze aan France Inter gezegd. Op die conferentie moeten fondsen ingezameld worden, maar moeten ook experts samenkomen. Het Parijse stadsbestuur maakt 50 miljoen euro vrij voor de heropbouw.

In 2014 werd al een fonds opgericht voor het Parijse erfgoed. “Dat zal ook gebruikt worden om geld op te halen bij mecenassen met wie de stad gewoonlijk werkt, en de stad zal een deel van zijn bijdrage gebruiken voor de heropbouw”, aldus Hidalgo.

De burgemeester kreeg de vraag of het mogelijk is de schenkingen bijna volledig vrij te stellen van belastingen. Ze zei te denken dat men in die richting moet gaan.

LEES OOK. Twee schatrijke Fransen schenken samen 300 miljoen euro voor heropbouw Notre-Dame

Europees president Donald Tusk heeft dinsdag de lidstaten van de Europese Unie gevraagd om Frankrijk te helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs, die maandagavond ernstig beschadigd is geraakt door een zware brand.

“Ik weet dat Frankrijk dit alleen kan, maar er staat meer op het spel dan materiële hulp. De brand van de Notre-Dame heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat we verbonden zijn door iets wat belangrijker en diepgaander is dan verdragen”, zo verklaarde Tusk vanuit het halfrond van het Europees Parlement in Straatsburg.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, beloofde Frankrijk alvast alle hulp die het land nodig zou hebben voor de heropbouw van de vermaarde kathedraal. “Een belangrijk deel van Frankrijk is ernstig geraakt. We zijn allemaal een beetje weduwnaar vandaag.”

Ook het Europees Parlement wil een steentje bijdragen. Voorzitter Antonio Tajani heeft aan de ingang van het halfrond een collectebus laten neerzetten. Daar kunnen sympathiserende verkozenen hun dagvergoeding deponeren.

Corrigeer

NIEUWS