Wereldleiders reageren geschokt op catastrofe

Wereldleiders reageren geschokt op catastrofe

Foto: EPA-EFE

President Macron omschrijft het als volgt: “De Notre-Dame is ten prooi gevallen aan vlammen. Dit raakt een hele natie. Ik ben in gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen. Zoals al mijn landgenoten ben ik triest te zien dat een deel van ons is verbrand.”

Gewezen president Nicolas Sarkozy reageert eveneens geëmotioneerd. “Ik voel een diepe droefheid bij deze tragedie. Frankrijk is geraakt in haar vlees, in haar hart, in haar identiteit, in haar geschiedenis. Ik wil mijn verdriet delen met de katholieken en met alle Fransen voor wie de Notre-Dame een symbool is. Moge iedereen al mobiliseren om te helpen bij de wederopbouw.”

Ook Amerikaans president Donald Trump reageerde snel op het vuur, hij gaf zelfs nog een tip mee aan de brandweerlui. “Vreselijk om de brand aan de Notre Dame te zien. Misschien kunnen blusvliegtuigen helpen. We moeten snel zijn!”

Zijn echtgenote Melania zegt dan weer dat haar hart gebroken is en “bidt voor ieders veiligheid”.

Ook voormalige president Obama tweet een foto van zichzelf en zijn gezin in de Notre Dame.

Onze eigen premier Charles Michel reageert op Twitter. “Notre Dame in brand, immense emoties, Victor Hugo, een deel van de Franse en Europese geschiedenis. Mijn gedachten en mijn steun gaan uit naar onze Franse vrienden.”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois spreekt van een zwarte dag voor ons christelijk cultureel patrimonium.

De woordvoerder van de Duitse kanselier Angela Merkel merkt op dat de beelden pijn doen. Europees president Donald Tusk deelt die gedachte. “De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa.”

De Britse premier Theresa May betuigt haar steun aan de Parijse brandweerlui.

Het Vaticaan uitte zijn “ongeloof” en “verdriet” op maandagavond toen een vuur de Notre Dame-kathedraal verwoestte, “een symbool van het christendom in Frankrijk en de wereld. We voelen ons nabij de Franse katholieken en de bevolking van Parijs en we bidden voor de brandweer en voor al diegenen die hun best doen om deze dramatische situatie het hoofd te bieden”, zei de woordvoerder van het Vaticaan in een verklaring.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees