Remco Evenepoel na ‘te-dik’-uitspraak van ploegmanager Lefevere: “Er is al een kilo af”

Remco Evenepoel na ‘te-dik’-uitspraak van ploegmanager Lefevere: “Er is al een kilo af”

Foto: Photo News

Debuteren is leren. Dat beseft Remco Evenepoel (19) in zijn debuutseizoen bij de profs als geen ander. Als een voorbeeldige leerling ging hij met de ‘kritiek’ van teambaas Patrick Lefevere aan de slag en staat hij na een stage in Calpe sterker dan voordien aan de start van de Ronde van Turkije. “Er is nu al zeker een kilo af, maar het mag ook niet te veel worden.”

LEES MEER. De Ronde van Turkije in vier vragen: eerste zegekansen voor Evenpoel? En toont Cavendish zich weer de spurtbom van weleer?

Vier kilogram te dik. De woorden van Patrick Lefevere over goudhaantje Remco Evenepoel in het Humo-interview zorgde voor commotie. Ook de renner moest slikken. “Die uitspraak overviel me ”, vertelt Evenepoel. “Het was ook wat uit de context gerukt. Zeker die vier kilogram was overdreven. Maar hij is de baas en hij mag ons prikkelen. Al wist ik al dat er nog iets afkon. Van nature ben ik niet echt mager. Maar ik heb net een intensieve trainingsstage in Calpe achter de rug en daar ben ik al een kilo afgevallen.”

Zo weegt Evenepoel momenteel goed 62 kilogram. “Ik mag nu ook nog niet extreem mager zijn. Ik heb bepaalde vetten nodig om mijn spieren sterker te maken. Voor het WK bij de junioren heb ik die fout gemaakt. Ik woog toen slechts 60 kilogram en de week nadien ben ik een paar dagen zwaar ziek van geweest. Dat was een waarschuwing. Pas als ik helemaal volgroeid ben, wil ik echt scherp staan.”

Remco Evenepoel na ‘te-dik’-uitspraak van ploegmanager Lefevere: “Er is al een kilo af”
Foto: GEERT TRESIGNIE

Toch heeft Evenepoel de uitspraken van Lefevere niet zomaar laten passeren. “Ik at veel dingen waarbij ik dacht: ‘Misschien is dit verkeerd’ Ik eet nu twee sneden brood minder en ik doe geen noten meer bij mijn havermout. Uiteindelijk zijn dat overtollige vetten en als klimmer telt elk procentje vet of suiker. Ik heb in ieder geval het gevoel dat het werkt.”

Carte blanche

Evenepoel wil daar in Turkije al meteen de vruchten van plukken door voor een “mooi klassement” te gaan. “Na Nokere en Bredene moest ik een paar dagen recupereren en dan ben ik tien dagen naar Calpe geweest. Daar heb ik een paar lange duurtrainingen gedaan, maar ook met wat intensieve blokken. En daarin lagen mijn waarden telkens hoger dan mijn trainer had ingecalculeerd. Dat wil zeggen dat de vorm er is en ik voel me ook beter dan in San Juan en de UAE Tour.”

In die UAE Tour kon de Vlaams-Brabander niet voor een eindklassement gaan door een opgave na een valpartij. Ook in zijn tweede rittenkoers van WorldTour-niveau krijgt hij carte blanche van de ploeg. “Ons doel is ritzeges pakken. We hebben veruit de sterkste sprinttrein van het pak. Maar ik ga me daarin niet bemoeien. Ik mag mijn kans gaan voor het klassement. En zo zijn er nog wel ploegen die hier niet echt met een klimploeg, maar eerder met een sprintersploeg aanwezig zijn. Daardoor zal het bergop snel een individueel gevecht worden. Da’s misschien in mijn voordeel. Ik kan misschien gokken en vroeger aanvallen zonder dat er een ploeg is die de gaten dichtrijdt.”

Remco Evenepoel na ‘te-dik’-uitspraak van ploegmanager Lefevere: “Er is al een kilo af”
Foto: BELGA

Evenepoel kijkt daarvoor vooral uit naar de vijfde etappe met aankomst bovenop Kartepe. “Na een lange klim van zo’n twintig kilometer met hoge stijgingspercentages”, zegt hij. “Dat moet me zeker liggen. Maar of ik kans maak om te winnen? Moeilijk te zeggen. Er zijn hier veel ploegen waar we weinig tegen koersen. En er kan ook zomaar iemand tussen zitten die hier plots de pannen van het dak rijdt en dan een paar weken later positief test (lacht). Maar daar mag je niet aan denken. Los daarvan zijn hier ook nog goede renners, hoor. UAE en Bora hebben een goede klassementsman mee. Maar ik wil hier vooral zien hoe goed mijn vorm is richting de Ronde van Romandië. Want dat is een hoger niveau.”

BK nieuw hoofddoel

Na Romandië trekt het 19-jargie toptalent eind mei naar Noorwegen voor de Hammer Stavanger en nadien de Ronde van Noorwegen. Van 7 tot 9 juni rijdt hij drie dagen in de Hammer Limburg en de week nadien volgt de Baloise Belgium Tour. “Tof, want de tijdrit start vlakbij huis (in Grimbergen, nvdr.). Dus da’s wel extra motivatie.”

Dat zal meteen een generale repetitie zijn voor zijn volgende hoofddoel. “De BK-week”, glundert Evenepoel nu al. “En dan vooral in de tijdrit. Ik zal daarom al die koersen goed kunnen gebruiken om daar top te zijn.”

Liever niet meer bij beloften

Na het BK ligt zijn programma nog niet vast. Zeker is wel dat Evenepoel, zoals sommige andere profs die jonger zijn dan 23 wel mogen doen, niet zal deelnemen aan de Ronde van de Toekomst. “Dat hebben we besproken, maar ik heb besloten om geen beloftenwedstrijden te rijden. Enkel het WK wil ik nog overwegen, maar ook daar twijfel ik over. Waarom zou ik? Ik ben prof en ik kan het niveau aan. Dan heeft het niet veel zin om nog bij de beloften mee te gaan rijden.”

Speelt ook mee in de keuze: Evenepoel vreest dat hij bij de beloften te nadrukkelijk geviseerd zal worden. “Het wordt dan telkens hetzelfde verhaal: allemaal kijken ze naar mij en ik zal de hele dag de koers mogen dragen. Ook de buitenwereld zal zeggen van: ‘Kijk, hij zet al een stap terug’ (lacht). Ik wil beter worden en moeilijke momenten meemaken. En dat kan enkel maar door zwaardere wedstrijden te rijden bij de profs.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.