Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

  Photo News

Peeters haalt sluitstuk Arbeidsdeal weer van onder stof

Het was het best bewaarde geheim uit de Arbeidsdeal. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) moest de werkloosheidsuitkeringen activerender maken. Ze zouden eerst worden opgetrokken, om nadien sterker te dalen. De val van de regering en het loonoverleg leidden ertoe dat het concrete plan in de lade van premier Charles Michel (MR) bleef liggen. Om er nooit meer uit te komen, vreesden Open VLD en de N-VA.

Maar dat is buiten Peeters gerekend. Nu het loonakkoord is gebetonneerd, acht hij de tijd rijp om de debatten te heropenen. Hij stuurt daarom zijn plan voor advies naar de RVA. En dat plan is ingrijpend. Nu worden de uitkeringen berekend op basis van het laatste brutoloon, wat een nadeel is voor de laagste lonen. Die betalen minder belastingen en komen er dus bekaaid van af. Wie bijvoorbeeld een brutoloon van 1.600 euro heeft, verliest ongeveer 440 euro. Door de berekening van de uitkeringen te veranderen, past Peeters daar een mouw aan. Daarna gaat het sneller bergaf dan nu het geval is. Na vier jaar kom je op een minimum terecht.

Peeters brengt zijn plan naar buiten zonder fiat van de rest van de regering. “Sommigen steigeren al bij het woord degressiviteit, anderen zijn gefixeerd op het botweg stoppen van de uitkeringen in de tijd. Dat leidt af van de echte uitdaging: hoe activeren we werkzoekenden?” CD&V zal het plan dan ook als leidraad gebruiken voor een volgend regeerakkoord, zegt Peeters nog.  (jfja)

Het beste van Enkel voor abonnees