Kris Peeters tovert plots weer hervorming van werkloosheidsuitkeringen uit zijn hoed

Kris Peeters tovert plots weer hervorming van werkloosheidsuitkeringen uit zijn hoed

Foto: Photo News

Sinds de val van de regering en het loonoverleg leken de plannen voor de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen in de koelkast verdwenen. Maar nu rakelt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de maatregel zonder fiat van de regering weer op.

Het was een onderdeel van de arbeidsdeal. Peeters moest de werkloosheidsuitkeringen ­activerender maken. Ze zouden eerst worden op­getrokken, om nadien sterker te dalen. De val van de regering en het loonoverleg leidden ertoe dat het concrete plan in de lade van premier Charles ­Michel (MR) bleef liggen. Om er nooit meer uit te komen, vreesden Open VLD en N-VA.

Maar nu het loonakkoord is gebetonneerd, acht Peeters de tijd rijp om de debatten te heropenen. Hij stuurt daarom zijn plan voor advies naar de RVA. Nu worden de uitkeringen berekend op basis van het laatste brutoloon, wat een nadeel is voor de laagste lonen. Die betalen minder belastingen en komen er dus bekaaid van af. Door de berekening van de uitkeringen te veranderen, past Peeters daar een mouw aan. Daarna gaat het sneller bergaf dan nu het geval is. Na vier jaar kom je op een minimum terecht.

Open VLD’er Egbert Lachaert reageert negatief. “Deze voorstellen zijn voor de galerij. Het parlement houdt er volgende week al mee op en de regering kan niet met nieuw beleid komen als ze in lopende zaken zit.”

Lachaert vindt het jammer dat CD&V dit dossier geen echte kans heeft gegeven binnen de regering. “Een half jaar geleden zijn er plannen besproken tussen Peeters en eerste minister Charles Michel (MR), maar die zijn nooit voorgelegd aan Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. Toen was er nog een kans om iets te maken van dit dossier. Maar in de regering is nooit degelijk gediscussieerd over de degressiviteit van de uitkeringen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees