Genade voor kroon van Christus, niet voor relieken verstopt in haan

Welke schatten konden gered worden en wat ging verloren na de verwoestende brand in de Notre-Dame?

Welke schatten konden gered worden en wat ging verloren na de verwoestende brand in de Notre-Dame?

In de centrale hal zijn delen van het dak ingestort. Foto: Photo News

De Notre-Dame is niet alleen een kathedraal. Het is ook een plaats waar door de jaren honderden voorwerpen van onschatbare historische of artistieke waarde gestald werden. Wat werd door het vuur verwoest en wat kon worden gered? Een overzicht met de belangrijkste schatten.

GERED

 • De kroon van Christus is gered, liet de Parijse burgemeester Anne Hidalgo persoonlijk aan de wereld weten. Het gaat om de doornenkroon die voor de kruisiging op Jezus’ hoofd gezet werd en door de Franse koning Louis IX in 1238 naar Parijs zou zijn gehaald. Verschillende kerken in de wereld claimen originele doornen te hebben, in de Notre-Dame zou de originele band van 21 cm diameter liggen. Of beter: gelegen hebben, want sinds maandagnacht is de kroon geëvacueerd dankzij ‘een menselijke ketting’.
 • De kerkelijke linnen kleding van kruisvaarder en ‘redder’ van de doornenkroon Louis IX, is eveneens in veiligheid gebracht. Louis de negende was de enige Franse koning die ooit heilig werd verklaard, in 1297.
Welke schatten konden gered worden en wat ging verloren na de verwoestende brand in de Notre-Dame?
Eén van de vele beelden aan de buitenkant van de kathedraal. Foto: Photo News
 • Drie grote ronde glasramen sierden de buitenkanten van de kathedraal, een verwijzing naar de bloemen van het paradijs. Die grote glasrozen uit de 12de en 13de eeuw zijn gered, aldus een woordvoerder van de kathedraal. “Het is een beetje een mirakel.”
 • De twee torens aan de westkant van de kathedraal vormen samen een staaltje van gotische architectuur. Ze werden in de 13de eeuw gebouwd, en bleven overeind ondanks de brand. Het rozenglasraam tussen de twee torens bleef intact, al lijkt het aangeblakerd door het vuur.
 • Honderden zogenaamde chimères of duivelse beelden van dierlijke wezens werden tijdens een renovatie in de negentiende eeuw aan de buitenkanten van de Notre-Dame gebouwd. Een verwijzing naar het middeleeuwse verleden van de kathedraal. Ook in de Disney-film De Klokkenluider van Notre-Dame waren de wezens te zien. De brandweer heeft goeie hoop dat niet alle beelden door het vuur aangevreten werden.

 • Een imposant beeldhouwwerk van de kruisafname dat binnen in de kathedraal stond, achter het altaar voor het koor, laat Jezus in de armen van Maria zien. Het is een beeld van ruwweg 5 op 3 meter uit 1723, gemaakt door de Franse kunstenaar Nicolas Coustou. De eerste beelden van de uitgebrande kathedraal lieten zien dat het beeld nog overeind staat. Mogelijk moet het wel gerestaureerd worden.
 • Het grote orgel met bijna 8000 pijpen is afgebrand noch gesmolten, aldus verschillende bronnen. Het werd wel bedolven onder roet en stof, maar bleef gevrijwaard van veel schade.

VOOR EN NA. Deze beelden tonen hoe groot de schade is na de verwoestende brand in Notre-Dame

NIET GERED

 • De smalle gotische toren die iedereen tot ontzetting zag afbranden, is reddeloos verloren. Hij werd gebouwd in de 12de eeuw en werd in 1860 gerenoveerd, voor hij maandagavond instortte.
 • In de haan die boven de gotische toren uitstak, zaten drie religieuze kleinoden: één van de zeventig doornen uit de kroon van Christus, een reliek van de heilige Geneviève en eentje van de Franse patroonheilige Saint Denis alias Dionysius van Parijs. Volgens historici diende de haan met relieken als bescherming voor de inwoners van Parijs en de getrouwen van de kathedraal in het bijzonder. De ijzeren haan is na de val gesmolten in het vuur.
 • Binnen in de kathedraal bevonden zich 76 schilderijen waarin taferelen met apostelen metersgroot afgebeeld waren. Denk aan Petrus die zieken geneest of Paulus die zich bekeert. 13 van die zogenaamde les Mays waren zichtbaar voor het publiek. Tableaus die Parijse edelsmeden destijds decennialang aan de Notre-Dame schonken, telkens in mei. Enkele van die grote doeken zijn onherstelbaar door het vuur en de rookontwikkeling beschadigd, aldus monseigneur Chauvet.
 • Enkele kleinereglasramen zijn aangetast door het vuur en de rook. Het gaat om ramen uit de veertiende eeuw, minder groot en belangrijk dan die uit voorgaande eeuwen.
Welke schatten konden gered worden en wat ging verloren na de verwoestende brand in de Notre-Dame?
De haan bovenop de ingestorte toren is gesmolten. Foto: Photo News
Corrigeer

MEER NIEUWS