‘Radio Gaga’-maker brengt fictiereeks over obesitas: “Mensen zeggen vaak: hoe kom jij aan zo’n mooi lief? Maar ik snap het wel...”

© carlo coppejans

“Jij hebt zo’n schoon lief. Straf, hoe heb je dat gedaan?” Dat kreeg Dominique Van Malder (43) vaak te horen. Of hij zag mensen staren terwijl hij zich in een krap busstoeltje wrong. Daarom maakt de gezette Radio Gaga-presentator nu een fictiereeks voor Canvas over obese mensen. “Op een bepaald moment heb je de keuze: gepest worden of verbaal sterk staan.”

Benjamin Praet

“Tien zwaarlijvige personen willen hun leven omgooien en schrijven zich in voor een afslankingskamp … Ik weet het, dat klinkt als het begin van een goede mop. Maar Albatros wordt een dramareeks. Mét humor, weliswaar. Maar eerder met een pijnlijke lach. Een lach die snijdt. Zodat de kijker zich soms schuldig zal voelen.”

Dominique Van Malder, onsterfelijk door het interviewprogramma Radio Gaga, is een van de gangmakers achter de nieuwe Canvas-serie. Hij heeft zelf een maatje meer en kon meteen ook zichzelf casten. “Ik weet wat het is om op een bus te stappen en mensen te zien staren terwijl je je in dat krappe stoeltje wurmt. En met mijn vriendin krijg ik vaak te horen: Straf, jij hebt zo’n schoon lief. Hoe heb je dat gedaan? Dan zei ik altijd: Dikke mensen hebben evenveel recht op liefde. Maar ergens begrijp ik dat wel. Het uiterlijk is nu eenmaal het eerste wat je ziet.”

Van Malder was tot zijn zevende naar eigen zeggen “te mager”. “Ineens keerde dat. Dan heb je de keuze: ofwel laat je je pesten, ofwel wapen je jezelf tegen de pesters. Door gevat uit de hoek te komen, door verbaal sterk te staan. Ik koos voor het tweede. Ik denk dat ik daarom uiteindelijk ook acteur ben geworden.”

Obees talent

Van Malder bedacht en maakt Albatros samen met regisseur Wannes Destoop. De twee harkten bovendien mooi Vlaams én Waals talent bijeen, onder wie Ruth Beeckmans en Benny Claessens. Die waren meteen overtuigd van het idee, wat vooral blijk geeft van flink wat (zelf)relativering. Joris Hessels (Radio Gaga) is aan boord als coach, Janne Desmet (Studio Tarara) als groepstherapeute.

“Een viertal jaar geleden raakten Wannes en ik voor het eerst aan de praat. Hij maakte eerder al een kortfilm over een meisje met overgewicht. Bovendien bestond in Vlaanderen nog geen gelijkaardig programma. En je kunt wel zeggen dat de maatschappij de jongste jaren positief is geëvolueerd, maar er is nog werk aan de winkel. Kijk maar naar Instagram en Facebook: iedereen moet er mooi uitzien, iedereen moet gelukkig zijn”, zegt Van Malder.

Warenhuis

De persoonlijke ervaringen van de cast zitten ook verweven in het verhaal. Het personage van François Neycken vertelt hoe hij na lang schuiven eindelijk aan de beurt was bij een attractie in Bobbejaanland. Om dan te merken dat het wagentje niet dicht kon, en hij de weg der schaamte mocht terugwandelen. Of hoe hij “hoopt te vermageren om nog eens met zijn dochter te kunnen gaan zwemmen”. “Nu wil ze dat niet. Zij pubert en ik zie er zo uit, begrijp je?”

Maar let wel: een grote moraal willen ze niet vastknopen aan Albatros. Met het vingertje wijzen evenmin. “Een boodschap brengen? Voor boodschappen moet je in een warenhuis zijn. We willen wel nieuwe inzichten geven in de demonen in het hoofd van zwaarlijvige mensen. Laten zien hoe zij vaak een kasteel rond hun emoties hebben gebouwd. En we willen obese mensen duidelijk maken dat een verlichting van de kilo’s vaak vanzelf volgt, als de geest verlicht is.”

Van Malder liet zich voor de opnames nog wat ‘uitdijen’ en kwam extra kilo’s aan. Daarna wil hij weer letterlijk de buikriem aanhalen. “Niet omdat ik het zo erg vind om dik te zijn. Maar ik wil er vooral over waken dat het niet ongezond wordt.”

INFO

‘Albatros’ zal ten vroegste in het najaar van 2020 te zien zijn op Canvas.

Meer over Canvas

Video

Keuze van de redactie