Pijnlijk veel gelijkenissen tussen brand Notre-Dame en Sint-Niklaaskerk zes jaar geleden

Pijnlijke gelijkenissen: “Iedereen leeft mee, gelovig of niet”

Op 26 maart 2013 ging de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle in vlammen op. Het doet denken aan de vreselijke beelden van de brand in de Notre-Dame maandagavond.

Knokke-Heist -

Een verwoestende brand tijdens dakwerken in de week voor Pasen: de gelijkenissen tussen de tragische gebeurtenissen in de iconische Notre-Dame en de brand in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (Knokke-Heist) van zes jaar geleden zijn treffend. Voor Jan Bode, voorzitter van de Kerkfabriek, bracht het nieuws uit Parijs pijnlijke herinneringen naar boven. “Meteen start hetzelfde proces: denken aan de toekomst”, zegt Bode.

Met een klein beetje zin voor overdrijving delen Westkapelle en Parijs dezelfde pijn. Zes jaar geleden verwoestte een zware band de Sint-Niklaaskerk, en de gelijkenissen met de brand maandagavond aan de iconische Notre-Dame in Parijs zijn treffend. Ook toen brandde het de week voor Pasen, ook toen startte het onheil tijdens dakwerken.

Rollercoaster

Voor Jan Bode, voorzitter van de lokale Kerkfabriek, kwamen de pijnlijke herinneringen terug. “Tijdens een wandeling in Brugge werd ik aangesproken in Brugge door een vreemde”, vertelt Bode. “Ik had het nieuws op mijn smartphone nog niet gecheckt. Plots vloeide alle nieuws binnen. Het was ontzagwekkend. Meteen zie je dat daar een compleet zelfde proces als bij ons in Westkapelle startte: denken aan de toekomst en een renovatie. Plots zit je in een rollercoaster die niet meer te stoppen is.”

De brand in Parijs treft Bode diep. Naast overtuigd katholiek is de man ook een liefhebber van kunst en architectuur. Hij vertelt dat de brand van dergelijk gebouw niet alleen gelovigen treft. “De Notre-Dame een landmark voor de Kerk en Frankrijk. Naast het Vaticaan is het een echt icoon voor alle katholieken. Parijzenaars worden in het hart getroffen, maar hier in Westkapelle leefde onze hele gemeente mee na die brand. Het is heel herkenbaar. Gelovig of niet: veel inwoners hebben herinneringen aan de Sint-Niklaaskerk. Sommigen deden er hun communie, anderen hun vader werd er begraven. Zoiets treft een hele gemeenschap. De vechtlust die ik nu in Parijs zie, was indertijd ook aanwezig in Westkapelle.”

In Westkapelle was men na de zwarte 26 maart 2013 ook meteen vastberaden om de Sint-Niklaaskerk her op te bouwen. “Al is onze kerk vergelijken met de Notre-Dame natuurlijk moeilijk. Het is een sociale woning met een kasteel vergelijken”, aldus Bode. “De renovatiewerken zullen bij ons bijna zeven jaar geduurd hebben. Daar zal de heropbouw tientallen jaren duren. Een kathedraal heropbouwen is complex en moeilijk.”

In Westkapelle is de lijdensweg wel bijna voorbij: in december wordt de nieuwe Sint-Niklaaskerk feestelijk geopend. “We zitten perfect op schema en alle budgetten zijn onder controle. Eigenlijk is het een ideaal scenario”, besluit Bode.

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio