Burgemeester van Deinze liet schilderij pas vorige vrijdag in zijn bureau hangen

Zeer toevallig: brandende Notre-Dame pas verhuisd, maar alweer nieuwe eigenaar gezocht

Zeer toevallig: brandende Notre-Dame pas verhuisd, maar alweer nieuwe eigenaar gezocht

Jan Vermeulen met de ‘brandende’ Notre-Dame: “Heel de wereld kent de Notre Dame. Misschien koopt Trump het wel.” Foto: jdv

Deinze -

In het bureau van burgemeester Jan Vermeulen van Deinze hangt een schilderij met daarop een brandende Notre-Dame. Het hangt er pas sinds vrijdag. Vermeulen gaat het laten veilen om bij te dragen tot de heropbouw van de Parijse kathedraal.

Toen hij dertig jaar geleden afstudeerde, kreeg Jan Vermeulen van zijn ouders het schilderij cadeau. Het gaat om ‘L'illumination de Notre-Dame à Paris’ van de Gentse kunstenaar François Pycke (1890-1960).

Op het schilderij is een afbeelding te zien van de voorgevel met de twee torens van de Notre-Dame die in vuur (lijken te) staan.

En wat wil het toeval? Vermeulen liet het kunstwerk pas afgelopen vrijdag in zijn bureau in het nieuwe stadhuis Leiespiegel hangen.De verwoestende brand in Parijs greep ook Vermeulen aan. Hij besloot gisteren het schilderij te laten veilen en de opbrengst ervan ter beschikking te stellen voor de de heropbouw van de Parijse kathedraal.“Het klinkt ongelooflijk”, zegt de Deinse burgemeester, verwijzend naar de samenloop van omstandigheden.“Mijn ouders kochten het werk aan via de kunstgalerie van wijlen Jean-Pierre Van Langenhove uit Sint-Martens-Latem. Ik studeerde af in het middelbaar en kreeg het schilderij als cadeau. Mijn ouders hielden een horecazaak open en kenden de galeriehouder zeer goed. François Pycke was naast schilder ook etser en beeldhouwer. Uit welke periode het schilderij dateert, is nergens vermeld. Ons museum bezit geen werk van hem, maar volgens onze museumconservator Wim Lammertijn gaat het wel om een waardevol kunstwerk.”

“Dat ik het pas vrijdag heb opgehangen in mijn bureau, is een merkwaardig toeval. Het heeft eerst in ons advocatenkantoor in de Stationsstraat gehangen. Tijdens de renovatie verhuisde het weer naar mijn ouders in Bachte-Maria-Leerne. Mijn moeder vroeg vorige week het een nieuwe plaats te geven. Ik bracht het schilderij met de ‘brandende’ Notre-Dame mee naar kantoor en liet het ophangen.”

Maar het staat voor hem vast: hij gaat het laten veilen. “Ofwel zal dat in een veilinghuis zijn, ofwel gaan we met het museum zelf iets organiseren. Volgens voorzichtige schattingen zou het tussen 5.000 en 10.000 euro waard zijn.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio