Minder maar betere kermissen en daarom schrapt nieuw stadsbestuur septemberfoor

De kermis ligt onder vuur. Volgens het stadsbestuur neemt de belangstelling al langer af. Foto: mph

Herentals -

Het nieuwe stadsbestuur van Herentals wil de kwaliteit van het kermisgebeuren opwaarderen. Dat doet het, ironisch genoeg, door het aantal kermissen te halveren van zes naar drie, met nog één kermis per deelgemeente. In het centrum zou de septemberfoor verdwijnen.

Vanaf woensdag 17 april wordt de Grote Markt ingenomen door foorkramers met het oog op de paasfoor. Het voortbestaan van de langere septemberkermis is onzeker. Volgens het stadsbestuur komt de geplande schrapping niet uit de lucht vallen. De belangstelling neemt al langer af.

Er is geen groot draagvlak bij de horecamensen en de marktkramers die moeten verhuizen, zodat de beleving nog afneemt en de kermis in een vicieuze cirkel terecht dreigt te komen. Bovendien neemt de druk op het gebruik van de Grote Markt toe.

“Het stadsbestuur wil daarom inzetten op drie écht succesvolle kermissen”, zegt schepen van Foren Yoleen Van Camp (N-VA).

“Dit kan door ons te richten op de beste timing en locatie en véél meer in te zetten op randanimatie en beleving, in samenwerking met handelaars en horeca. Kermissen, zoals de Meikermis in Morkhoven, waar nog slechts drie kramen staan en de augustuskermis in Morkhoven, waar nog slechts vijf kramen staan, daar heeft niemand iets aan.”

Voldongen feiten

De Belgische Kermisbond VBF-DFB voelt zich voor voldongen feiten geplaatst. “Door een principieel akkoord binnen het lokaal bestuur hebben wij geen ruimte tot onderhandeling of zinvol overleg. Wij zijn voorafgaand niet geconsulteerd en met onze zeer gegronde argumentatie wordt geen rekening gehouden. Een reducering van het aantal kermissen is hoe dan ook nefast voor onze traditionele ondernemers”, meent nationaal secretaris Steve Severeyns.

Ook pater Kristiaan, de Herentalse aalmoezenier van de foorkramers, reageert ontstemd. “Dat de kermis niet meer is wat ze geweest is, klopt. Maar dat is op veel plaatsen zo en daar wordt niets afgeschaft. Kermis is opgenomen in de inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed en dat moet je behouden. Gaat het voor een stuk over inname van de Grote Markt? In het verleden hebben ze in Herentals de kiosk op de Grote Markt laten weghalen voor wat meer parkeerplek. Een beslissing die al dikwijls betreurd is. Dat ze met de kermis niet dezelfde fout maken.”

“Is dit het participatieve Herentals dat ons beloofd werd?” vraagt ex-schepen Liese Bergen (SP.A) zich af.

“Een beslissing genomen zonder overleg. De septemberkermis is toch een beetje een gevestigde waarde. Het is gemakkelijk om als schepen van Foren de helft van je activiteiten gewoon te schrappen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio