VBO wil snoeien in ambtenarenpensioen: “Iedereen gelijk, ook singles en gehuwden”

VBO wil snoeien in ambtenarenpensioen: “Iedereen gelijk, ook singles en gehuwden”

VBO-voorzitter Pieter Timmermans wil de sociale zekerheid behouden door ze te hertekenen. Foto: ISOPIX

“Om ons sociaal zekerheidsstelsel te behouden zal het eenvoudiger moeten”, zegt werkgeversorganisatie VBO. Daarom wil ze nog maar één statuut voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. Voor de ambtenaren zou dat een fikse verlaging van hun pensioen betekenen. Uitkeringen zouden ook niet langer op basis van de gezinssituatie worden toegekend, maar wel per individu.

“Als we willen dat de sociale zekerheid blijft bestaan, dan zullen we haar moeten hertekenen”. Een van de recepten die het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) daarvoor naar boven haalt, is de harmonisering van de verschillende statuten op de arbeidsmarkt. Een van de achterliggende gedachtes daarbij is dat de pensioenen stilaan onbetaalbaar worden. Als ambtenaren in de toekomst een even hoog wettelijk pensioen zouden krijgen als werknemers, dan zou dat een fikse besparing opleveren, zelfs als zelfstandigen hun pensioen zien groeien naar hetzelfde niveau. Volgens het VBO bedraagt een gemiddeld wettelijk pensioen van een werknemer vandaag 1.200 euro en van een ambtenaar 2.600 euro. Directeur-generaal Monica De Jonghe wil niet gezegd hebben dat de ambtenaar in de toekomst dan met de helft tevreden zal moeten zijn. “We kleven er nog geen cijfers op. Maar als we het huidige systeem willen behouden, zullen we wel keuzes moeten maken.” Om de pensioenen enigszins op peil te houden, wil VBO de tweede en derde pensioenpijler uitbreiden.

45 jaar wachten?

De regeringspartijen CD&V en Open VLD staan niet afkerig tegen een harmonisering van de statuten. Beiden hebben het idee zelfs al langer opgenomen in vroegere congresteksten. “Maar je kan dat niet voor iedereen invoeren van de ene dag op de andere. Anders raak je aan de pensioenrechten die mensen al hebben opgebouwd en in het vooruitzicht hadden toen ze een job begonnen”, zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). In het geval van de pensioenen zou het dus 45 jaar duren voor het nieuwe eengemaakte systeem volledig is ingevoerd. “En uiteraard moet je pensioen ook in verhouding blijven met je loon”, zegt Stefaan Vercamer (CD&V). “Wie een hogere bijdrage betaalt, moet ook beter beschermd blijven.”

Alleenstaande moeder van drie

Een ander opvallend plan van het VBO is om de uitkeringen niet langer afhankelijk te maken van de gezinssituatie. Gezinshoofd, samenwonend of alleenstaand: telkens geldt een andere berekening. “Dat is erg complex. De controles vragen veel tijd en middelen”, zegt De Jonghe. “Er zijn talrijke nieuwe samenlevingsvormen en bij veel mensen verandert die situatie ook regelmatig.” Het VBO vraagt zich af of de tijd niet rijp is om de rechten te individualiseren. Volgens Vercamer zou dat de ongelijkheid echter alleen maar vergroten. “Tenzij het VBO alle uitkeringen op het allerhoogste niveau zou brengen? Je kan niet aan een alleenstaande moeder van drie kinderen dezelfde uitkering geven als aan iemand die samenwoont met iemand met een hoog inkomen.” Het VBO wijst op het emanciperende en activerende effect van een individualisering. “Maar vanzelfsprekend moet zo’n omschakeling weldoordacht gebeuren, met aandacht voor de positie van de vrouw.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees