SP.A stelt vijf klimaatwerven voor: “Tram en bus gratis tot 18 jaar”

SP.A stelt vijf klimaatwerven voor: “Tram en bus gratis tot 18 jaar”

Foto: SP.A

“Er is een draagvlak nodig voor de nodige klimaatmaatregelen. En daar geraak je niet met blinde groene belastingen of met bochtenwerk.” Zo kondigt Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Conner Rousseau (SP.A) samen met de jonge kandidaten van zijn partij vijf klimaatwerven aan, waarmee ze op 26 mei naar de kiezer trekken.

De meest in het oog springende maatregel die de socialisten voorstellen is een grootschalig isolatieprogramma. Tegen 2035 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. Elk jaar moeten 150.000 woningen beter geïsoleerd worden. De kostprijs wordt voorgeschoten door de netbeheerders, die om en bij de 6 miljard euro moeten lenen en voorschieten aan de klanten. Die betalen dan via hun elektriciteitsfactuur hun lening – gemiddeld 40.000 euro per woning – terug.

Om te voorkomen dat die elektriciteitsfactuur de pan uitswingt, mikt SP.A op een daling van de btw van 21 naar 6 procent en een gratis basispakket dat uit groene stroom moet bestaan. Die omschakeling moet betaald worden door de grote verbruikers.

De socialisten willen ook een fameuze investering in het openbaar vervoer. Tram en bus worden gratis voor jongeren tot 18 jaar. Daarnaast komt een onmiddellijke stop op het kappen van grote bossen en moet er in tien jaar tijd 12.000 hectare bos bijkomen. Dat ze zo 2.000 hectare meer willen dan de groenen berust puur op toeval, zweren ze. Tot slot moet er statiegeld geld komen op blikjes en petflessen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees