Bewoners worden ook klimaatbewuster voor hun woonomgeving

Lochristi op de zonnekaart: een uurtje genieten kost hier 10,09 euro

Lochristi op de zonnekaart: een uurtje genieten kost hier 10,09 euro

Vandaag schijnt de zon. Overal, dus ook op deze koopwoning Foto: ghl

Lochristi - Niet dat u het weer kan bestellen, maar wie even ingaat op de ligging van zijn pand komt tot de vaststelling dat je wel degelijk een prijs betaalt voor het zonnetje dat - liefst dan nog aan de goede kant van je woning - binnenstraalt. Meer dan in de afstand tot je werkplek, zijn we tegenwoordig geïnteresseerd in de weersomstandigheden rond de locatie waar we van een gezellige thuis dromen. De immoprijzen en het weer vergelijken, levert je meteen een beeld op van hoeveel de zon kost. In Lochristi is dat iets meer dan 10 euro. Onze krant publiceert vandaag de weerkalender én koppelt die aan de woonprijzen voor heel Vlaanderen.

De tijd dat de zon schijnt op een bepaalde plek verschilt in een lapje grond als Vlaanderen natuurlijk niet zo gek veel, maar rekening houdend met de wel sterk wisselende immobiliënprijzen kost een uurtje "mooi weer" wel degelijk meer of minder op een andere locatie. In Ronse kost een uurtje zon 5 euro, in gemeenten in Brussel kan dat oplopen tot meer dan 20 euro.

Lochristi houdt netjes de middenmaat: een woning kost er gemiddeld 331.303 euro, en de zon schijnt 1641 uren op een jaar. Een vlugge berekening toont dus aan dat we zonlicht tanken aan iets meer dan 10 euro. De kustregio is, niet te verwonderen, de plek waar je meest van de zon kan genieten. Daar krijg je al vlug een surplus van 100 en meer uur zon.

Omgekeerd kan je regio natuurlijk ook geteisterd worden door minder mooi weer: ook daarvan bestaan cijfers. Zo kom je op een jaar tijd aan 15 onweersdagen in Lochristi, en mogen we ons zelfs gemiddeld aan 9 sneeuwdagen verwachten. FedNot en het KMI leverden de gegevens voor het overzicht van de zogenaamde 'zonnekaart' van immokantoor Hillewaere Vastgoed.

In Gent, Destelbergen, Wachtebeke en Laarne - in die dalende volgorde -  betaalt u al minder voor de zon. Wie richting Lokeren en Zele trekt,  heeft omgerekend al voor iets meer dan 7 euro in een uurtje zon geïnvesteerd.  Het volledige plaatje van Vlaanderen en Brussel vindt u via deze link. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio