Mark Cavendish herrijst na alle miserie en spreekt nog eens na derde plek in Ronde van Turkije: “Gevierd als een overwinning”

Mark Cavendish herrijst na alle miserie en spreekt nog eens na derde plek in Ronde van Turkije: “Gevierd als een overwinning”

Foto: Photo News

Hij was lange tijd zoek, de spurter in Mark Cavendish. Maar aan de aankomst van de derde rit in de Ronde van Turkije in Edremit was hij daar plots. De Brit spurtte na ritwinnaar Fabio Jakobsen en Sam Bennett naar de derde plek, zijn beste resultaat in bijna tien maanden. “Na alle miserie ben ik hier heel blij mee”, klonk het na afloop bij ‘Cav’.

LEES OOK.Zelfs Turkse vlag tussen zijn fiets kan Jakobsen niet van 24e zege voor Deceuninck-Quick Step houden

De tweede etappe in Parijs-Nice. Terwijl Groenewegen zich met een tweede etappezege op rij profileert als de nieuwe meester van de spurt, zit de oude spurtkoning volledig in het slop. In de waaieroorlog is Mark Cavendish het grootste slachtoffer. Hij geeft op en wordt door zijn team naar huis gestuurd. Voor het eerst in tien jaar stond hij niet aan de start van Milaan-Sanremo. Hij kreeg ook een duidelijke boodschap mee: zich volledig herbronnen. Want de Manx Missile was een boemeltrein geworden. Een massaspurt werd even lastig als een bergrit. Naar redenen bleef het gissen. De naweeën van het Epstein-Barvirus? Een mentaal probleem?

Droom of utopie?

Cavendish trok zich terug in Italië. Hij nam rust en daarna liet hij gaandeweg weer aanvaardbare trainingswaarden noteren. De Ronde van Turkije werd de grote test. Erop of eronder. Maar in de openingsrit liet de Brit zich in de hectische aanloop naar de spurt helemaal wegdringen. Resultaat: 22ste plaats. Nee, deze man was geen spurter meer. Net op het moment dat we dat wilden neerschrijven, was Cavendish daar. In de derde rit werkten zijn teammaats van Dimension-Data zich uit de naad om hem voorin te houden. In de spurt kon hij niet op tegen Jakobsen en Bennett, maar werd hij toch derde. Zijn beste resultaat sinds een tweede plek in de slotetappe van de Italiaanse Adriatica Iconica op 24 juni 2018.

“Man, hier ben ik gelukkig mee”, sprak de Brit vlak na de aankomst kort voor het eerst in maanden. “We hebben dit gevierd als een overwinning. Heel het team reed een hele dag echt als een blok. In de spurt moest ik nog uitwijken voor een renner die zich liet uitzakken, maar daardoor verlies ik de sprint niet.Ik heb voor het eerst in maanden nog eens kunnen sprinten voor de overwinning. Na alle miserie ben ik daar heel blij mee.”

Maar of hij nu weer een spurter is om rekening mee te houden? De twijfel blijft. Cavendish droomt nog altijd om vier extra ritzeges in de Tour te winnen en zo met 34 het zegerecord van Eddy Merckx te evenaren. Maar voor ons blijft dat voorlopig nog altijd een utopie.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.