Aartsbisschop De Kesel: “Nultolerantie voor kindermisbruik in de kerk”

Aartsbisschop De Kesel: “Nultolerantie voor kindermisbruik in de kerk”

Foto: BELGA

Sinds de verschillende schandalen rond kindermisbruik door geestelijken geldt er een nultolerantie in de Belgische katholieke kerk. Bij nieuwe feiten wordt onmiddellijk het gerecht op de hoogte gebracht. Dat zegt aartsbisschop Jozef De Kesel vrijdag in een interview met de VRT-radio naar aanleiding van Pasen.

“Dat heeft echt onze geloofwaardigheid aangetast”, dixit de kardinaal. “Ik zeg dus niet dat het nu gedaan is bij ons, we moeten alert blijven”, zegt hij. “Maar onze overeenkomst is nu, als er nieuwe feiten zijn, dan moet onmiddellijk het gerecht ingelicht worden. Dat is niet meer voor ons, je kan niets tolereren. De feiten zijn niet altijd van dezelfde zwaarte en de sanctie zal verschillen. Maar er is zerotolerantie.”

Als toenmalig bisschop van Brugge ontmoette De Kesel zelf veel slachtoffers. “Ik kan het verstaan dat het voor velen genoeg was en is. Ik heb dingen gehoord waarvan ik het bestaan niet wist. En zwaar misbruik, dat is onherroepelijk. Wij moeten voortdoen, maar zeggen dat het elders ook is gebeurd, is irrelevant, dat kan geen excuus zijn.”

Corrigeer

MEER NIEUWS