Opgelet, niet alleen in de zee is het nog veel te koud om te zwemmen: “Blijf ook uit vijvers en rivieren dit weekend”

Opgelet, niet alleen in de zee is het nog veel te koud om te zwemmen: “Blijf ook uit vijvers en rivieren dit weekend”

Foto: WMD

We krijgen een warm en zonnig paasweekend. “Geniet, maar ga vooral nog niet zwemmen in openlucht”, waarschuwen experts. Het water is nog veel te koud en het risico op een koudeshock is veel te groot.

Niet alleen in zee is het nog veel te gevaarlijk om te zwemmen. Ook in vijvers en rivieren loopt u een groot risico, zeggen specialisten.

“Het water is nog erg koud en zwemmen in rivieren en kanalen, voor wie niet aan de verleiding zou kunnen weerstaan, is levensgevaarlijk! Geniet van de zon, maar hou het veilig”, waarschuwt nv Vlaamse Waterwegen dat verantwoordelijk is voor 1.076 km bevaarbare wateren in Vlaanderen.

Eerder werd ook al gewaarschuwd voor zwemmen in zee. Er zijn niet alleen nog geen redders, het is veel te gevaarlijk om bevangen te geraken door de koude. Ook al schijnt het zonnetje en krijgen we aangename temperaturen.

“Plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking”, waarschuwt inspanningsfysioloog professor Jan Bourgois (UGent).

“Iedereen kent toch het gevoel van plots naar adem happen wanneer hij in koud water springt of wanneer er plots ijskoud water uit de douche stroomt. Je lichaam wordt bevangen door de plotse koude“, zegt professor Bourgois.

Cold shock

Het zijn dus niet het gebrek aan zwemkwaliteiten of een geleidelijk intredende onderkoeling die de voornaamste oorzaak zijn van verdrinking, maar de ‘cold shock’, zo blijkt. “Deze koudeshock kan vrijwel onmiddellijk optreden bij onderdompeling in koud of fris water. Of je er nu in valt of er bewust in duikt, het risico blijft even groot.”

LEES OOK. Waarom er zelfs bij deze zomerse temperaturen geen redders op het strand zullen staan (+)

“Water dat een temperatuur heeft van 15 graden voelt voor ons lichaam koud aan en is gevaarlijk. En hoe kouder het water is, hoe intenser de reactie van het menselijk lichaam kan zijn. Sensoren in ons lichaam reageren immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan op haar beurt aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. In combinatie met mogelijk optredende hartproblemen, kan men verdrinken. “

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees