Woning onbewoonbaar, maar alle Harley Davidsons gered

Het werkatelier beneden bleef gespaard, maar de rest brandde uit. Foto: ies

Eksaarde / Lokeren -

Eén dag na de verwoestende brand die de rijwoning van de familie van Daniël De Smedt vrijwel helemaal in de as legde stromen de steunbeteugingen voor het gezin in groten getale toe. Ook het stadsbestuur staat klaar om te helpen.

De brand brak donderdagmiddag uit en sloeg al snel door het dak. “Ik was beneden in mijn garage aan het werken. Dit is de drukste periode van het jaar,” vertelt Daniël. In zijn garage onderhoudt en herstelt hij motorfietsen, vrijwel uitsluitend Harley Davidson machines.

Tuinslang volstaat niet

“Het was snel duidelijk dat ik met mijn tuinslang niks kon beginnen. Ik heb nog één kat uit de brand kunnen redden, de twee andere katten waren zelf al gevlucht maar zijn vandaag allemaal weer teruggekeerd.”Intussen waren heel wat buren toegesneld en werden vrijwel alle motoren die nog beneden stonden naar buiten gehaald. “Alle motoren staan nu verspreid hier in een aantal garages in de straat. Ik weet zelfs niet exact wat waar staat. Maar de hulp was heel groot, ik kan niet genoeg iedereen bedanken.”

De laatste brandweerwagen had Eksaarde nog niet goed verlaten of via sociale media en in de buurt rijpten de eerste ideëen voor diverse solidaritieitsacties. Zo bood bistro Den Bascuul het gezin meteen aan om dagelijks een dagschotel te komen eten. Ook bakker Gerry, die via Q-Music nationale bekendheid verwierf, en heel wat andere middenstanders en particulieren waren meteen bereid om te helpen.Vanuit het stadsbestuur laat waarnemend burgemeester Filip Liebaut (CD&V) weten dat ook zij dinsdag in het schepencollege zullen kijken wat de stad kan doen. Ook vanuit het bestuur van de Gezoarse Feesten werd al gemeld dat zij elke steunactie willen mee organiseren. Intussen vond het gezin meteen onderdak in een leegstaande woning tegenover hun afgebrand huis. “Die eigenaar bood ook dat spontaan aan. Dit was alvast een geluk bij een ongeluk.”

Woning deels onbewoonbaar

De eigen woning werd intussen officieel deels onbewoonbaar verklaard. Het werkatelier bleef, op waterschade na, gespaard. De activiteiten van Daniël en zijn team kunnen dus gewoon verder gaan. “Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog altijd. Ook ik heb er het raden naar. We hebben de woning een tiental jaar grotendeels gerenoveerd. We kunnen nu dus opnieuw aan de slag.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees