Violist trekt soutane aan als paasprotest voor Sint-Annakerk

Violist trekt soutane aan als paasprotest voor Sint-Annakerk

Foto: DVH

Gent -

Mikhail Bezverkhny hield deze namiddag zijn eigen interpretatie van een paasviering in het parkje naast de Sin-Annakerk. “Geen enkele priester durfde het aan hier een paasmis op te luisteren”

Uitgedost in een heuse ouderwetse priestersoutane en met een kruisje rond de hals dat hij op een markt had gekocht, hield Mikhail Bezverkhny deze middag een paasviering. De Russische topviolist, die al langer dan drie maanden iedere dag op het middaguur als straatmuzikant optreedt voor de poort van de kerk uit protest tegen de geplande verkoop van het godsgebouw aan Delhaize, speelde in het idyllische parkje naast de kerk een betoverend mooi muziekstukje. Helaas maar voor een vijftiental sympathisanten. “Christus, help ons asjeblief”, zei hij terwijl hij de ogen naar de hemel richtte. Waarna hij brood, wijn en paaseitjes uitdeelde voor alle aanwezigen.

“Geen enkele priester wou de paasviering houden buiten de kerk”, zegt hij. “Dus heb ik maar zelf een priesterkleed aangetrokken.”

Violist trekt soutane aan als paasprotest voor Sint-Annakerk
Foto: DVH

“Micha” Bezverkhny gaat koppig door met zijn protest. Ook actiegroep SOS Sint-Anna is niet van plan de pogingen op te geven om de verkoop van de kerk door de stad aan een warenhuis te verhinderen.

“Het is geen schande als het huidige bestuur die beslissing van de vorige legislatuur herziet”, klinkt het.

Menselijke ketting

Bezverkhny denkt dat het mogelijk is om de kerk in handen van de stad te houden en open te stellen voor culturele evenementen en als een spirituele rustplek voor toeristen en Gentenaars. “De kerk kan dan zelfs geld opbrengen voor de stad.”

Intussen blijft SOS Sint-Anna ijveren om de kerk open te stellen voor het publiek. “Op 1 en 2 juni is het Openkerkendag. Maar niet voor Sint-Anna. Dat is toch godgeklaagd. Laat ons die opendeurdag aangrijpen om hier alle mensen samen te brengen die ideeën hebben voor de toekomst van deze kerk.”

De leden van de commissie cultuur zullen in mei of juni alvast de kans krijgen om de binnenkant van de Sint-Annakerk te bekijken. De actiegroep hoopt ook een rondleiding te krijgen.

Op 9 mei willen zij alvast een menselijke ketting vormen tussen de kerk en het stadhuis. “De aanvraag is goedgekeurd. Wie wil meedoen, wordt aan de kerk verwacht om 17.30 uur.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio