REACTIES. Renners in Amstel Gold Race kunnen bewondering niet verbergen: “Fenomenale Van der Poel”

REACTIES. Renners in Amstel Gold Race kunnen bewondering niet verbergen: “Fenomenale Van der Poel”

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel maakte indruk in de Amstel Gold Race. Niet alleen omdat de veldrijder het als topfavoriet afmaakte, maar vooral de manier waarop oogstte lof van vriend en vijand. Zelfs de renners in het peloton kunnen hun bewondering niet verbergen.

LEES OOK. Mathieu van der Poel na onwaarschijnlijke triomf in de Amstel Gold Race: “Kan het niet bevatten”

Bjorg Lambrecht, zesde en eerste Belg: “Fenomenaal”

“Een droom”, vond Bjorg Lambrecht (22), knap zesde en eerste Belg bij zijn debuut in de Amstel Gold Race. “En moet ik in de sprint niet even afremmen, dan zit er zelfs top-5 in. Maar uiteraard ben ik een heel tevreden man. In het begin vond ik het tempo nochtans bijzonder hoog en was het voortdurend vlammen geblazen. Ervaren ploegmaats als Jelle Vanendert en Tim Wellens gaven me echter kostbare raad. Ze drukten me op het hart om klein te rijden, krachten te sparen. En inderdaad, in de finale had ik nog iets over om mee te doen voor een ereplaats.”

Net als Jan en alleman stond onze landgenoot zich de ogen uit te kijken op de winnaar. “Niet te geloven. Die rijdt op kop van ons groepje naar de vluchters en klopt daarna nog eens iedereen in de sprint. Fenomenaal, zeg dat wel!”

Ploegmaat Gianni Vermeersch : “Hoogst haalbare voor nu al bereikt”

Voor Mathieu van der Poel en heel Circus-Corendon is het een fantastisch voorjaar geweest. MNa de laatste triomf van kopman Mathieu in de Amstel Gold Race was knecht en vriend Gianni Vermeersch duidelijk. “Aan zo’n kopman trek je je op.”

Vermeersch reed een mooi voorjaar in dienst van zijn kopman, maar had deze sensationele zege niet meer verwacht. “Ik was gelost en zat in een groepje te praten met ploeggenoot Marcel Meisen”, doet hij zijn verhaal. “Het laatste nieuws dat we gehoord hadden was dat Mathieu op vijftig seconden van de leiders zat. Plots hoorden we commotie in onze oortjes. Toen bleek tot onze verbazing dat hij de sprint gewonnen had.”

Vermeersch had net de beelden gezien en zag hoe straf Mathieu was in die slotkilometers. Zijn ploegmanager Christoph Roodhooft stond met de tranen in de ogen. “Fantastisch gewoon. Ik heb hier geen woorden voor. Ik had hem afgezet aan de Geulhemmerberg en zag er heel sterk uit. Plots kwam hij van achter mij uit om aan te vallen. Heel instinctief. Daarna reed een groepje weg en was Mathieu niet mee. Dus ik vreesde voor zijn kansen, maar andermaal draait het goed uit.” Dat zo’n leider het ook blijft afmaken maakt het als knecht leuk werken, klinkt het. “We rijden allemaal sterker door hem in de ploeg. Het is algemeen geweten dat een kopman die sterk rijdt zijn ploeg meesleept in zijn zog. We trekken ons op aan zo’n kopman, en dan gebeuren er mooie dingen zoals nu.”

Binnenkort gaat MVDP weer op de mountainbike. “Een weekje rust en dan gaat hij terug schitteren op de mountainbike. Hij heeft het hoogst haalbare op dit moment al bereikt.”

Wout van Aert: “Voor mij geen verrassing: Mathieu is een straffe kerel”

Terwijl zijn grote cross-rivaal won, was de Nederlandse klassieker voor Wout van Aert de wedstrijd te veel na een lang en succesvol voorjaar. “Ik heb geprobeerd om zo goed mogelijk te herstellen na Roubaix. Ik had er goede hoop in dat ik mijn vorm kon doortrekken, maar dit was de koers te veel. De bobijn is af. Ik moest passen waar de koers eigenlijk nog moest beginnen. Ik wist dat Roubaix en de Amstel niet gemakkelijk te combineren was, maar ik heb het toch geprobeerd. Het was ook een zeer lastige dag. Er is enorm hard gereden en het was zeer warm.”

Van Aert hoorde dat Van der Poel won via diens ploegmaats Marcel Meisen en Gianni Vermeersch die bij hem in het peloton zaten. “Na wat ik woensdag in de Brabantse Pijl zag, is dit voor mij geen verrassing. Mathieu is een straffe kerel, zeker als je zo deze koers kan winnen”, aldus de voorjaarskopman van Jumbo-Visma, die nu een competitiestop inlast tot de Dauphiné. “Het is tijd om even uit te rusten. Ik neem tien dagen platte rust om dan opnieuw op te bouwen richting de Dauphiné en het tweede blok van het seizoen, waarvan het BK in Gent mijn hoofddoel”, zegt Van Aert die vanavond de eerste keer in zijn nieuw huis zal slapen. Zijn vrouw Sarah De Bie regelde dit weekend de verhuis. “Als alles goed is verlopen, zou de verhuis helemaal in orde moeten zijn. Het enige wat ik moet doen, is er voor zorgen dat ik het juiste adres in mijn GPS steek.”

Greg Van Avermaet: “Daar kan een andere renner alleen maar van dromen”

Hij had nog heel lang in het groepje Van der Poel gezeten, maar in de slotfase had ook Van Avermaet hem moeten laten gaan. Net als iedereen dacht hij ook dat de winnaar dan al lang vooraan zat. “Tot ik op een kilometer van de meet hoorde dat Mathieu gewonnen had. Onwaarschijnlijk welk voorjaar hij rijdt. Daar kan een andere renner alleen maar van dromen.”

Over zijn eigen wedstrijd was Van Avermaet niet ontevreden. “Ik was best goed”, sprak hij. “Maar toen Alaphilippe en Fuglsang aanvielen, kon ik simpelweg niet volgen. Ze gingen supersnel weg. Maar in het groepje daarachter kon ik mij wel handhaven. Wat niet slecht was. Als ik zie wie zich daar allemaal ‘aan kant’ moest zeten: Valverde, Sagan, Wellens… Ik had ook nooit gedacht dat we nog voor de overwinning reden. Ik denk dat Van der Poel dat zelf ook nooit gedacht had. We zaten in verlopen positie en reden, dachten wij, voor de vierde plek.” Toen uit het groepje van Van Avermaet enkele renners demarreerden, was dat nog steeds de heersende gedachte. “Ze vielen aan om een goede uitslag zeker te stellen, niet meer voor winst”, aldus Avermaet. “Althans: daar ging ik van uit. Heel eigenaardig om op één kilometer van de meet te horen dat Mathieu gewonnen had.”

Van Avermaet kent Van der Poel. Zij komen mekaar wel eens tegen bij hun gemeenschappelijke kinesitherapeut. Of hij zo’n voorjaar ooit voor mogelijk had gehouden van Van der Poel? “Nee”, sprak hij. “Niemand. Als je ziet: hij rijdt vijf klassiekers, wint er drie en in de andere twee wordt hij vierde. Dat is zo indrukwekkend. Elke andere renner kan alleen maar dromen van zo’n resultaten.”

REACTIES. Renners in Amstel Gold Race kunnen bewondering niet verbergen: “Fenomenale Van der Poel”
Foto: Photo News

Na zijn degelijke Amstel Gold Race is het niet uitgesloten dat Van Avermaet zijn voorjaar nog verlengt. Normaal zou hij Luik-Bastenaken-Luik niet meer rijden, maar mogelijk wil hij dat de volgende dagen nog herzien. “Ik ga er eens een nachtje over slapen. Maar als ik Kuurne en Dwars door Vlaanderen heb laten vallen, was dat altijd al met de gedachte van misschien er Luik nog bij te nemen. Ook al wordt het moeilijk om er een hoofdrol te spelen. Je ziet dat hier renners aan de start komen die specifiek naar deze wedstrijden hebben toegeleefd. Terwijl bij mij de frisheid toch een beetje weg is.”

Ploegleider Christoph Roodhooft in tranen: “Ik ben er niet goed van”

Het gebeurt niet vaak dat Christoph Roodhooft in tranen is, maar het gebeurde wel na de Amstel Gold Race. “Ik ben er niet goed van”, zei hij aan de teambus. “In de wagen zelf weet je niet zo gek veel. We dachten dat hij voor plek drie reed en die anderen gaan vliegen waren, maar opeens kwamen ze nog dicht en plots wint hij.”

“Dit had ik niet verwacht. Dat hij zou winnen. Neen, echt niet. Tuurlijk, in de Ronde hebben we die bloembak even vervloekt en gedacht: ‘wat als’, daar leverde hij ook al een fenomenale prestatie, maar dit overtreft gewoon alles. Ik weet het gewoon niet. Ik heb altijd gedacht: het is “ne specialen’, maar nu lijkt het wel bijna de nieuwe Merckx te zijn. Zo lijkt het nu toch wel.”

“De hele dag had ik mij druk gemaakt in de koersradio, we wisten zo weinig. Wij konden hem zo weinig goede info geven, en hij vroeg erom. Uiteindelijk zien we hem opschuiven en dachten we: nu rijdt hij voor plek drie. In de aankomstzone hadden we niks op tv, niks op de radio, niks, niks, niks, we komen op anderhalve kilometer van de meet en dan horen we: Mathieu van der Poel is de winnaar. Dat viel als een baksteen op onze kop, maar was ook een geschenk uit de hemel.”

Wat Van der Poel dit voorjaar realiseert is voor velen uniek en nieuw, Roodhooft werkt al langer samen met de jonge Van der Poel. “We komen er allemaal nieuw in, in dit soort koersen. Hij schrijft nieuwe wielertheorieën, hij doet dingen die ongezien zijn. Ik ken hem natuurlijk al wel een beetje en ik kan aan zijn houding zien wat er in hem omgaat en hoe hij zich voelt, maar het is zo plezant werken met hem, hij is zo gewoon en zo normaal. Om als wielerliefhebber met zo iemand samen te kunnen werken, is onwaarschijnlijk en ik had echt niet gedacht dat hij dit voorjaar dit al zou realiseren.” .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.