Greg Van Avermaet overweegt om toch nog Luik-Bastenaken-Luik te rijden

Greg Van Avermaet overweegt om toch nog Luik-Bastenaken-Luik te rijden

Foto: Photo News

Hij had nog heel lang in het groepje Mathieu van der Poel gezeten, maar in de slotfase van de Amstel Gold Race had ook Greg Van Avermaet hem moeten laten gaan. Net als iedereen dacht hij ook dat de winnaar dan al lang vooraan zat. “Tot ik op een kilometer van de meet hoorde dat Mathieu gewonnen had. Onwaarschijnlijk welk voorjaar hij rijdt. Daar kan een andere renner alleen maar van dromen.”

Over zijn eigen wedstrijd was Van Avermaet niet ontevreden. “Ik was best goed”, sprak hij. “Maar toen Alaphilippe en Fuglsang aanvielen, kon ik simpelweg niet volgen. Ze gingen supersnel weg. Maar in het groepje daarachter kon ik mij wel handhaven. Wat niet slecht was. Als ik zie wie zich daar allemaal ‘aan kant’ moest zeten: Valverde, Sagan, Wellens… Ik had ook nooit gedacht dat we nog voor de overwinning reden. Ik denk dat Van der Poel dat zelf ook nooit gedacht had. We zaten in verlopen positie en reden, dachten wij, voor de vierde plek.” Toen uit het groepje van Van Avermaet enkele renners demarreerden, was dat nog steeds de heersende gedachte. “Ze vielen aan om een goede uitslag zeker te stellen, niet meer voor winst”, aldus Avermaet. “Althans: daar ging ik van uit. Heel eigenaardig om op één kilometer van de meet te horen dat Mathieu gewonnen had.”

Van Avermaet kent Van der Poel. Zij komen mekaar wel eens tegen bij hun gemeenschappelijke kinesitherapeut. Of hij zo’n voorjaar ooit voor mogelijk had gehouden van Van der Poel? “Nee”, sprak hij. “Niemand. Als je ziet: hij rijdt vijf klassiekers, wint er drie en in de andere twee wordt hij vierde. Dat is zo indrukwekkend. Elke andere renner kan alleen maar dromen van zo’n resultaten.”

Na zijn degelijke Amstel Gold Race is het niet uitgesloten dat Van Avermaet zijn voorjaar nog verlengt. Normaal zou hij Luik-Bastenaken-Luik niet meer rijden, maar mogelijk wil hij dat de volgende dagen nog herzien. “Ik ga er eens een nachtje over slapen. Maar als ik Kuurne en Dwars door Vlaanderen heb laten vallen, was dat altijd al met de gedachte van misschien er Luik nog bij te nemen. Ook al wordt het moeilijk om er een hoofdrol te spelen. Je ziet dat hier renners aan de start komen die specifiek naar deze wedstrijden hebben toegeleefd. Terwijl bij mij de frisheid toch een beetje weg is.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.