Klinkende zege voor komiek zonder politieke ervaring in presidentsverkiezingen Oekraïne

© EPA-EFE

Acteur en humorist Volodymyr Zelensky, een nieuwkomer in de politiek, heeft zondag een klinkende overwinning op aftredend president Petro Porosjenko behaald in de presidentsverkiezingen in Oekraïne, zo blijkt uit een voorlopige telling van de stemmen.

De uitslag geeft de omvang weer van het wantrouwen van de kiezers tegenover de zittende machthebbers en de wijdverspreide corruptie.

Zelensky (41) haalde in de tweede ronde van de verkiezingen 73 procent van de stemmen, zijn rivaal Porosjenko (53) 25 procent, volgens de voorlopige resultaten.

Porosjenko gaf al in de loop van de avond zijn nederlaag toe.

“Nieuwe mensen benoemen”

© EPA-EFE

Na zijn verkiezingsoverwinning heeft de toekomstige Oekraïense president Volodymyr Zelensky vernieuwingen aangekondigd in zijn land. “We gaan nieuwe mensen benoemen”, zei de acteur zondagnacht in Kiev. De pro-westerse Zelensky beloofde de machtsstructuren in het land af te breken. Justitie – met het parket-generaal – en het leger – met de generale staf – zouden getroffen worden.

Namen noemde Zelensky niet. Over concrete personeelskwestie wil hij zich pas later uitlaten.

Zelensky wil het vredesproces voor het oosten van Oekraïne nieuw leven inblazen, verklaarde hij. Als president van Oekraïne zal hij eerst proberen de Oekraïners vrij te krijgen die in het conflict in het oosten van het land werden gevangengenomen. “We zullen de onderhandelingen voortzetten totdat er een einde komt aan de beschietingen”, zei hij.

Rol van president

Zelensky speelt in de tv-show Dienaar van het Volk de rol van een geschiedenisprofessor die berucht wordt omdat hij zich in een video grof uitlaat over het leiderschap van het land. Daarna wordt hij verrassend tot president verkozen.

In de realiteit kondigde de acteur en komiek aan dat hij zich kandidaat stelde voor president in een uitzending op 1+1 op oudejaarsnacht, net voor middernacht.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie