Damesploeg van AA Gent wint beker van België

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”

Foto: DVH

Gent -

Geruggesteund door meer dan 1000 Buffalosupporters wonnen de KAA Gent Ladies gisteren de beker. “In ieder geval heeft Gent toch al één trofee mee naar huis.”

Hoe na het tweede doelpunt deze namiddag in het stadion van Denderleeuw meer dan duizend supporters rechtsprongen en onder luid tromgeroffel en vlaggenzwaaiend Gentse liederen begonnen te scanderen, is een ongezien tafereel in het damesvoetbal.

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
Meer ambiance bij de Buffalosupporters dan op sommige matchen van de heren Foto: DVH

De bekerwinst met 2-0 tegen een bleek Standard Luik was verdiend maar het was vooral de grote mediabelangstelling en het enthousiasme van de supporters die ook voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie verrasten.

Heeft Gent op dit ogenblik misschien een betere damesploeg dan een mannenploeg?

“Euh, laat ons zeggen dat ik blij ben dat we toch al één beker mee naar huis kunnen nemen”, lacht de voorzitter. “De winst van de dames kan een prima motivator zijn voor onze heren.”

De voorzitter beseft ook dat AA Gent moet investeren in damesvoetbal. “Je voelt heel duidelijk hoe die sport de afgelopen jaren almaar belangrijker wordt op maatschappelijk vlak”, aldus Ivan De Witte.

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
“Meter” Stephanie D’Hoose, voorzitter Dominique Reyns, manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte. “We hebben toch al één beker” Foto: DVH

Geen sterren

“Weet je wat zo tof is aan damesvoetbal?”, zegt supporter Gaspar Haenecaert uit Roeselare! “Dat ze nog aanspreekbaar zijn.”

Dat merken we zelf als we na de overwinning op het veld wandelen en zomaar met de spelers kunnen spreken.

“Ongelooflijk hoe de twaalfde man ons naar de overwinning heeft geschreeuwd”, zegt kapitein Silke Van Wijnsberghe, een 22-jarige studente kinesitherapie.

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
Kapitein Silke Van Wijnsberghe Foto: DVH

Middenvelder Lenie Onzia is met haar 29 lentes de ouderdomsdeken van de ploeg. Zij is overgekocht van rivaal Anderlecht. “In tien jaar tijd heeft het damesvoetbal een enorme evolutie meegemaakt”, zegt Lenie. “Het voetbal is veel sneller, atletischer en aantrekkelijker geworden.”

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
Lenie Onzia, een heuse transfer vanuit Anderlecht. “In Anderlecht zet men in op power, bij Gent is voetballen belangrijker” Foto: DVH

“Wist je dat de Gent Ladies nog maar zeven jaar bestaan?”, zegt Stephanie D’Hoose, die mee aan de basis ligt van het ontstaan. “Ik was ook al meter van Melle Ladies en heb samen met Christoph Peeters de fusie bepleit.”

Ondertussen schuiven jonge meisjes aan voor een selfie met Marie Minnaert, maker van het eerste doelpunt. Is zij de ster van de Ladies? “Hier zijn geen sterren, maar ik speel wel al van mijn negende bij AA Gent. “Dit is het strafste wat ik hier al heb meegemaakt.” Tot nu toe.

“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
Marie Minnaert, product van de jeugdwerking. “Al van mijn negende bij de ploeg” Foto: DVH
“We hebben de mannen getoond hoe het moet”
Foto: DVH
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio