“Heel wat kinderen verliezen nu hun tweede thuis”

Eind dit schooljaar sluit gemeenteschool definitief de deuren: “Heel wat kinderen verliezen zo hun tweede thuis”

Eind dit schooljaar sluit gemeenteschool definitief de deuren: “Heel wat kinderen verliezen zo hun tweede thuis”

De ouderraad net voor ze door het schepencollege werden ontvangen. Foto: sbr

Staden -

De Stadense gemeenteschool sluit eind dit schooljaar definitief de deuren. Het vrije net moet binnen enkele jaren een oplossing bieden. In de Bruggestraat wordt straks een nieuwe school gebouwd.

De kogel is door de kerk. De gemeenteschool in de Ieperstraat gaat eind dit schooljaar definitief toe. “Infrastructureel voldoet de school niet meer aan de normen. Een nieuwbouw drong zich op”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). “Na gesprekken met de verschillende onderwijsnetten kwamen we op het idee om een nieuwe site te ontwikkelen in de Bruggestraat, waar het vrije net momenteel een school heeft. Naast de bouw van een nieuwe hedendaagse school in de Bruggestraat, zullen we allerlei andere diensten aanbieden.”

Zo zou de kinderopvang, die nog maar onlangs geopend werd nabij de gemeenteschool ook verhuizen. “Het gemeentebestuur wil de ouders en de kinderen van de gemeenteschool niet in de steek laten.”

Gisterenavond troepten heel wat mensen samen op de speelplaats van de gemeenteschool om hun bezorgdheid te uiten. Veerle Verborgh, coördinerend directeur van de Achthoek, de scholengemeenschap waarbinnen de Stadense gemeenteschool valt, is enorm ontgoocheld. “Dit is ten eerste heel jammer voor de kinderen en hun ouders. Zij hebben een bewuste keuze gemaakt voor de gemeenteschool. In de gemeenteschool volgen momenteel een honderdtal leerlingen les. In totaal moeten een vijftigtal gezinnen een oplossing vinden tot de nieuwe school er is. Ten tweede is dit heel jammer voor het personeel. Zeventien personeelsleden worden hier getroffen.”

Ontgoochelde ouders

Volgens Verborgh kon de Stadense gemeenteschool gewoon blijven bestaan. “We hadden berekend dat alles gewoon nog verder kon. Een dergelijke kleinere school kan wel in Bikschote of in Jonkershove. Waarom zou het hier niet kunnen? De gemeente heeft nooit met de scholengemeenschap rond de tafel gezeten. Heel wat kinderen verliezen hun tweede thuis.”

Ook de ouders zijn heel ontgoocheld. “We hadden dit verwacht. We zijn vooral ontgoocheld over de manier waarop er gecommuniceerd werd”, aldus ouder Wouter Van Vooren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio