Nieuwe Feestenburgemeester Storms (Sp.a) surft naar stadsfestival

De nieuwe Feesten-affiche? Ja, Aloha!

De nieuwe Feesten-affiche? Ja, Aloha!
Gent -

Altijd een fijn moment, en dan weet je dat de Gentse Feesten er écht zitten aan te komen: de voorstelling van de nieuwe affiche. Gent surft deze zomer letterlijk tien dagen lang op een golf van activiteiten

Na zes jaar Christophe Peeters (Open VLD) was het gisteren Annelies Storms (SP.A) die in het stadhuis de nieuwe affiche van de Gentse Feesten mocht onthullen. De kersverse Feestenburgemeester kiest duidelijk voor een nieuwe stijl. Gedaan met drukke tekeningen, ‘sjiekenbakken’ en flipperkasten. De nieuwe affiche baadt in een sfeertje uit de jaren 60, met de Gentse wateren in een glansrol. Het lijkt wel of de Stad zich heeft laten inspireren door de petitie van actrice Frances Lefebure en burgerbeweging Sign For My Future om Gent boven de zeespiegel te houden.

Voor één keer zijn er golven op de Leie en kun je onder de Sint-Michielsbrug surfen, nippend van een cocktail. Een vette knipoog naar Hawaï. De Gentse uitspraak “Ja, allo!” wordt deze zomer dan ook “Ja, aloha!”. De affiche zit vol subtiele verwijzingen naar de stad, zoals de Gentse strop – vindt u hem?

Leie in de hoofdrol 

“Gent is een echte waterstad, zeker sinds het openleggen van de Reep”, aldus schepen Storms. “De Leie moest dit jaar dus de hoofdrol spelen. De stad surft deze zomer letterlijk tien dagen lang op een golf van cultuur, optredens en muziek.”

Maar dansen op de Reep en het Bisdomplein? “Nog niet voor dit jaar”, aldus Storms. Er gaan nochtans stemmen op om het pleintje in te lijven in de Feestenzone.

Strengere regels

Veranderen wel al dit jaar: de subsidies van de pleinorganisatoren en feestkernen. En er komen strengere regels voor straatmuzikanten (zie kadertje). En Storms heeft nog meer ambities. “De Feesten zijn aan vernieuwing toe. Het concept zit goed maar de meeste gezelschappen met wie ik spreek, draaien al twintig à dertig jaar mee. Tegelijk duiken meer en meer jonge gezelschappen op die iets nieuws willen brengen. Die ruimte wil ik hen geven, in samenspraak met de anciens. Geen tien dagen, maar misschien één of twee.”

De affiche werd trouwens gemaakt door het evenementenbureau The Oval Office. De tekening is van illustrator Stijn Fabri, die in Merelbeke woont. Kostenplaatje: 20.110 euro. Het surfende koppeltje zul je op de Feesten trouwens niet met een frisse pint op een terras tegenkomen. “Ze zijn volledig ontsproten aan de fantasie van de illustrator”, zegt Line Reynaert van The Oval Office.

Gentse Feesten, van 19 t.e.m. 28 juli gentsefeesten.be

De 176ste Gentse Feesten beginnen op 19 juli.

De nieuwe Feesten-affiche? Ja, Aloha!
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio