Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen

Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen

Foto: BELGA

Als het van het bondsparket van de voetbalbond afhangt, beginnen Waasland-Beveren en KV Mechelen volgend seizoen allebei met minpunten in 1B. De twee teams en dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten) moeten zich komen verantwoorden met betrekking tot het onderzoek naar eventuele wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen.

Lees hier alles over Operatie Propere Handen

LEES OOK.Ref Delferière zet de tegenaanval in operatie Propere Handen in: “Ik zal bewijzen dat ik niets illegaal gedaan heb”

De Belgische bond heeft zijn onderzoek naar de verdachte wedstrijden KV Mechelen - Waasland-Beveren en Eupen - Moeskroen afgerond. Het dossier betreffende die tweede wedstrijd werd geklasseerd zonder gevolg.“Wat betreft de wedstrijd YR KV Mechelen - KV RS Waasland-SK Beveren werden oproepingen om te verschijnen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep Profvoetbal naar deze beide clubs verstuurd alsook naar dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten)”, klinkt het.

Uit onderzoek van het parket bleek immers dat KV Mechelen vorig seizoen trachtte de wedstrijd tegen Waasland-Beveren, cruciaal in de strijd om het behoud, te vervalsen. KV Mechelen wordt beschuldigd van poging tot omkoping, Waasland-Beveren zou verzaakt hebben aan de meldingsplicht.

LEES OOK.KV Mechelen reageert verbouwereerd op voorgestelde straffen: “We zijn onschuldig, degradatie is niet eens mogelijk”

Bondsparket wil KV Mechelen en W-Beveren naar 1B met minpunten

De gevorderde straffen zijn niet mals: KV Mechelen mag ondanks zijn titel in 1B niet naar 1A promoveren en moet volgend seizoen aanvatten in 1B met 12 minpunten, te verdelen over beide perioden. Voor Waasland-Beveren werd de degradatie gevorderd. Ook zij zouden zo komend seizoen moeten beginnen in 1B, met 6 minpunten te verdelen over de twee perioden.

Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen
Foto: BELGA

”Wij zijn enorm geschrokken”, klinkt het bij woordvoerder Martijn De Jonge van Waasland-Beveren. “We hebben helemaal niets met deze zaak te maken. Je kan niet gestraft worden voor iets waar je niet aan hebt meegewerkt.” De club is momenteel nog aan het onderzoeken wat er Waasland-Beveren precies ten laste wordt gelegd. “Maar we zullen ons hoe dan ook juridisch grondig voorbereiden.”

Lokeren en Beerschot Wilrijk volgend seizoen dan in 1A?

Als de Geschillencommissie de poging tot omkoping en het verzaken aan de meldingsplicht bewezen acht, zou dit in het voordeel kunnen uitdraaien van Lokeren en Beerschot Wilrijk.

Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen
Foto: Isosport

Lokeren, de reglementaire daler uit 1A, zou door de degradatie van Waasland-Beveren immers in de hoogste afdeling kunnen blijven. Als KV Mechelen niet naar 1A mag promoveren, zou het vrijgekomen plaatsje naar de tegenstander in de barragewedstrijden gaan. Beerschot Wilrijk dus.

Voetballer Olivier Myny (ex-Waasland-Beveren) hangt schorsing boven het hoofd

Het bondsparket vorderde ook straffen tegen individuele personen. Voetballer Olivier Myny (vorig seizoen bij Waasland-Beveren, nu bij OH Leuven) riskeert 1 jaar schorsing (waarvan 11 maanden voorwaardelijk). Alle twaalf andere betrokkenen riskeren schorsingen tot tien jaar. Het gaat om twee huidige en twee voormalige bestuurders van KV Mechelen, vier bestuursleden van Waasland-Beveren en vier spelersmakelaars. Daarbij ook huidig Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck, ex-KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans en spelersmakelaar Dejan Veljkovic.

LEES OOK. Waasland-Beveren reageert onthutst op strafvordering bondsparket: “Ridicuul. Dit is waanzin”

Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen
Olivier Myny. Foto: BELGA

LEES OOK. Deze dertien personen moeten zich verantwoorden in Operatie Propere Handen

Uitspraak ten laatste op 30 juni

Op 30 april komt de Geschillencommissie samen om de kalender op te stellen waarop het dossier behandeld zal worden. Na de afhandeling is er beroep mogelijk bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Uiterlijk op 30 juni 2019 - de slotdag van het huidige seizoen - moet er een definitieve uitspraak komen. “In het belang van deze procedure zal de KBVB hier geen verdere commentaar over geven.”

LEES OOK.Hoe KV Mechelen zichzelf in nesten fixte: “De coach ligt dwars. Hij wil met de beste ploeg spelen” (+)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.