Advocaat Veljkovic haalt uit naar de voetbalbond nadat Moeskroen en Eupen zonder straf wegkomen: “Ze willen het onderste niet uit de kan halen”

Advocaat Veljkovic haalt uit naar de voetbalbond nadat Moeskroen en Eupen zonder straf wegkomen: “Ze willen het onderste niet uit de kan halen”

Foto: GvA Jan Van der Perre

Kris Luyckx, de advocaat van spelersmakelaar Dejan Veljkovic, zegt de manier waarop de voetbalbond is omgesprongen met het onderzoek van de verdachte wedstrijd Eupen-Moeskroen te betreuren. Volgens hem werd zijn cliënt, die spijtoptant is voor het parket, niet geraadpleegd. “Nochtans heeft mijn cliënt daar in het strafrechtelijke onderzoek toch wel interessante verhalen over verteld”, beweert Luyckx bij Sporza.

Dinsdag maakte de voetbalbond bekend dat KV Mechelen en Waasland-Beveren zich moeten komen verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep Profvoetbal in verband met vermeende matchfixing. De straffen zijn niet min: KV Mechelen zou niet mogen promoveren naar de hoogste afdeling, Waasland-Beveren kijkt tegen een degradatie naar 1B aan. Beide ploegen zouden het nieuwe seizoen ook moeten beginnen met minpunten.

LEES OOK. Operatie Propere Handen: voetbalbond eist degradatie voor Waasland-Beveren en geen promotie voor KV Mechelen

Er werd ook onderzoek gevoerd naar de wedstrijd tussen Eupen en Moeskroen, waarbij de Oostkantonners in het laatste halfuur plots nog vier keer scoorden. Die match werd echter geklasseerd zonder gevolg, en dat ligt Kris Luyckx, advocaat van spelersmakelaar en spilfiguur Dejan Veljkovic, op de maag. Volgens hem negeert de voetbalbond de biecht van Veljkovic, die als spijtoptant zijn boekje opendeed bij het gerecht.

“Mijn cliënt heeft daar in het strafrechtelijke onderzoek toch wel interessante verhalen verteld”, verwijst Luyckx naar de match in kwestie. “Maar bon, als de voetbalbond niet geïnteresseerd is om het onderste uit de kan te halen, dan is die verantwoordelijkheid daar te vinden. Als enkel Mechelen en Beveren de rekening moeten betalen, dan vind ik dat heel spijtig.”

“Nochtans was mijn cliënt bereid alles uit de doeken te doen”

In het strafrechtelijk onderzoek van het federaal parket sloot Veljkovic een deal om Belgiës eerste spijtoptant te worden. Er werd ook bekeken of er een gelijkaardige regeling kon getroffen worden met de KBVB, maar die kwam er niet. Dat is opvallend, want in de 35 stukken van meer dan 700 pagina’s die de onderzoekscoördinator van het parket mocht inkijken zaten geen verklaringen van Veljkovic. Het parket had daarom toestemming gegeven om Veljkovic in het bondsgebouw te verhoren, maar de KBVB paste. “Men meende over voldoende informatie te beschikken, maar het verhaal lijkt me ongenuanceerd”, bevestigde zijn advocaat Kris Luyckx.

“Blijkbaar was men er binnen de bond van overtuigd voldoende informatie te hebben voor een tuchtprocedure, ook zonder de verklaringen van Veljkovic. Maar de cohesie in het dossier lijkt totaal zoek”, reageert Kris Luyckx, advocaat van Veljkovic. “Nochtans was mijn cliënt bereid alles uit de doeken te doen. Maar de KBVB wil dit verhaal blijkbaar niet tot op het bot uitzoeken. Dat gaat helaas ten koste van een aantal makkelijke slachtoffers die de volledige rekening dreigen te betalen. Bij de KBVB wil men blijkbaar niet verdergaan dan de telefoontaps. Daardoor ontspringen sommigen met boter op het hoofd de dans”, aldus Veljkovic’ raadsman. “Het is heel duidelijk dat de voetbalbond vooral ook de makelaars wil straffen.”

LEES OOK. Moeskroen wordt niet vervolgd voor matchfixing: “Helemaal geen hoera-stemming nu”

Aflevering 17: Tessa Wullaert over de vloer, Kompany achter het glas Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.