Zweedse coalitie moeilijk voor herhaling vatbaar

De voortzetting van centrumrechts na de verkiezingen van 26 mei is verre van zeker. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van De Standaard en VRT. Die zet de partijen van Michel I allemaal op verlies.

N-VA blijft in de nieuwe peiling afgetekend de grootste, maar boert achteruit naar 27,9 procent. Dat is 4,5 procentpunt minder dan in 2014. CD&V, ten noorden van de taalgrens jarenlang veilig op de tweede plaats, voelt nu de hete adem van kluitje andere partijen in haar nek. Met 14,7 procent duikt de partij onder de grens van 15 procent naar een historisch lage score. In 2014 landden de christendemocraten op 18,6 procent.

Open VLD houdt van alle regeringspartijen nog het beste stand. De liberalen boeten 1,3 procentpunt in en komen op 14,2 procent uit. Van hun Franstalige zusterpartij MR zal de redding niet komen. De partij van premier Charles Michel krijgt een oplawaai van 7,5 procentpunt, van 25,8 naar 18,3 procent. Alles bijeen verliezen de regeringspartijen zo tien tot vijftien zetels in de Kamer.

Groen groeit

In de oppositie gaat Groen er wel goed op vooruit. De ecologisten kloppen in de peiling af op 14,6 procent, een stijging van 6 procentpunt tegenover het resultaat van 2014. SP.A veert een beetje op in de peilingen, maar verliest toch nog altijd 1,3 procentpunt. Zo komen de socialisten op 12,7 procent. Vlaams Belang wint wel (+ 3,5 procentpunt), maar blijft met 9,3 procent onder de grens van 10 procent. PVDA komt in de Vlaamse peiling uit op 5,9 procent.

Uit dezelfde peiling blijkt dat drie kwart van de Vlamingen voorstander is om de pensioenleeftijd weer te doen dalen naar 65 jaar. De afgelopen regering trok die op naar 67 om de pensioenfactuur onder controle te houden. Een draagvlak heeft ze daar dus niet voor gevonden.

Corrigeer
Meest bekeken politici:
Of zoek op naam van de politicus:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees