In de schaduw en toch op schema: Wanty-Gobert op koers om volgend jaar aan alle World Tour-wedstrijden te mogen deelnemen

In de schaduw en toch op schema: Wanty-Gobert op koers om volgend jaar aan alle World Tour-wedstrijden te mogen deelnemen

Frederik Backaert en co. mogen volgend jaar misschien wel deelnemen aan alle World Tour-wedstrijden. Foto: Photo News

Het mocht dan wel ietsje meer zijn voor Hilaire Van der ­Schueren, maar Wanty-Gobert staat voorlopig wel tweede in de Europe Tour. Niet onbelangrijk, want de nummers één en twee op het einde van het seizoen mogen volgend jaar deelnemen aan alle wedstrijden in de World Tour.

Nog slechts twee Waalse klassiekers en dan zit het eerste deel van het wielerjaar erop. De renners van Wanty-Gobert reden wat in de schaduw, maar zitten wel op schema voor een van hun belangrijkste doelen: volgend jaar alle wedstrijden mogen rijden die ze willen. De UCI beloont op het einde van het seizoen de winnaar en tweede uit de Europe Tour met een ferme prijs: startrecht in alle wedstrijden van de World Tour. “We staan nu tweede, na Cofidis, dus we zitten op schema”, zegt de 71-jarige ploegleider Hilaire Van der Schueren. “In de algemene World Ranking staan zelfs Katusha en Team Dimension Data achter ons. Al had ik graag wat meer punten gehad, want we hebben in het begin van het seizoen toch wat laten liggen. We hebben dit seizoen al veel pech gehad met ziektes en blessures. Het uitvallen van Yoann Offredo was een tegenvaller, maar we blijven strijden.”

Opsteker

Naast Cofidis zal Wanty-Gobert, dat al drie jaar op rij de Europe Tour won, vooral rekening moeten houden met dat andere Franse team: Total Direct Energie. “We hebben toch 700 punten voorsprong. Dat is gezien onze mindere prestaties in het begin wel een opsteker. Maar er zijn nog veel andere concurrenten. Gelukkig houdt Mathieu van der Poel er even mee op.”

Zeg dat wel: het kleine Corendon-Circus staat momenteel vierde en het team reed slechts zeventien wedstrijden. Dat zijn er 20 minder dan Wanty-Gobert, dat met meer renners en koersen dan ook meer kansen krijgt om punten te pakken. “Dat klopt, maar het zijn wel maar de beste tien renners die punten kunnen pakken, de rest wordt niet meegerekend”, zegt Van der Schueren, die wel het voordeel heeft dat Wanty-Gobert, net als Cofidis, veel wedstrijden in de World Tour kan betwisten dankzij de wildcards. “Maar pak maar eens punten in die koersen, hé. Het is vooral in de wedstrijden buiten categorie en de 1.1-koersen dat je kan scoren.”

Van der Schueren beseft dat eindigen in de top twee eigenlijk een must is, wil Wanty-Gobert zoals nu niet afhankelijk worden van wildcards. Want door de ingreep van de UCI zullen er minder uitgereikt kunnen worden. “Als we het halen, zouden we ons zeker inschrijven voor ­Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en de Vuelta. En niet onbelangrijk: ik ben nog op zoek naar een hoofdsponsor. Wanty en Groupe Gobert gaan niet stoppen, maar willen graag een stapje opzijzetten voor een extra geldschieter. Als we aan alle wedstrijden mogen deelnemen die we willen, dan kan je die sponsor veel teruggeven.”

Tussenstand Europe Tour

1. Cofidis (Fra) 4.892 ptn.

2. Wanty-Gobert (Bel) 4.837

3. Total Direct Energie (Fra) 4.156

4. Corendon-Circus (Bel) 4.044

5. Vital Concept (Fra) 3.329

6. Israel Cycling Team (Isr) 3.324

7. Wallonie-Bruxelles (Bel) 3.056

8. Androni Giocattoli (Ita) 2.767

9. Roompot-Charles (Ned) 2.665

10. Arkéa-Samsic (Fra) 2.471

12. Sport Vlaanderen-Baloise (Bel) 2.015

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.