Mysterieuze mensensoort blijkt wijder verspreid dan gedacht

Mysterieuze mensensoort blijkt wijder verspreid dan gedacht

In deze grotten in Siberië werd de denisovamens ontdekt. Foto: Getty Images/iStockphoto

Wetenschappers hebben ontdekt dat de denisovamensen, een mysterieuze mensensoort die vooral in Siberië geleefd zou hebben, wijder verspreid waren dan tot nog toe werd aangenomen. Bovendien blijkt dat de vermenging van de primitieve mensensoort met de Homo Sapiens recenter gebeurde dan gedacht.

De denisovamensen zijn een primitieve en mysterieuze mensensoort die vooral in Azië en Zuidoost-Azië geleefd zou hebben. Van hun bestaan werd enkel in een grot in het Altaj-gebergte in Siberië bewijs gevonden, maar de wetenschap achterhaalde wel al dat de denisovamensen gepaard en zich voortgeplant hebben met de moderne mens, de homo sapiens. Toen die zich vanuit Afrika begon te verspreiden over de wereld, kwam die eerst de neanderthaler tegen en daarna de denisovamens.

Vooral in Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea dragen veel mensen DNA mee van die primitieve en mysterieuze mensensoort. Om daar nog meer duidelijkheid over te krijgen, heeft een internationaal team van onderzoekers nu het DNA van 161 mensen uit 14 eilandengroepen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea bestudeerd. Dat leverde opmerkelijke resultaten op.

D1 en D2

Zo is gebleken dat er nog twee soorten van denisovamensen bestaan hebben die aanzienlijk verschillen van de groep mensen die in de grot in Siberië aangetroffen werd. De wetenschappers noemden de nieuwe groepen D1 en D2 - de Siberische soort is D0 - en zouden zich respectievelijk 283.000 en 363.000 jaar geleden afgescheiden hebben. Ze verschillen zo erg van de ‘originele’ denisovamensen dat de wetenschappers opwerpen dat het misschien gepast is om een aparte naam te zoeken.

Wat de wenkbrauwen van de wetenschappers ook deed fronsen, was dat de denisovamens vermoedelijk veel langer dan gedacht geleefd heeft. Zo werden er nog sporen gevonden tot 15.000 jaar geleden, terwijl er voordien van uitgegaan werd dat de mensensoort al veel langer uitgestorven was dan de neanderthaler, die 25.000 jaar eerder al uitgestorven was.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S