N-VA heeft nog geen nieuwe Europese fractie

N-VA heeft nog geen nieuwe Europese fractie

Foto: BELGA

De N-VA heeft nog niet beslist welke Europese fractie ze na de verkiezingen van mei zal vervoegen. “We worden druk gesolliciteerd, ik heb al heel wat gesprekken gevoerd, maar die zijn confidentieel”, zegt lijsttrekker Geert Bourgeois.

De N-VA-kandidaten op de Europese lijst stelden woensdag hun programma voor de Europese verkiezingen voor. De Vlaams-nationalisten willen inzetten op een sterker Europa, onder meer wat betreft de interne markt, maar tegelijkertijd mag de EU geen “empire” worden, zei Bourgeois. “Wij positioneren ons tussen de eurofielen die dromen van een Europese superstaat, en de eurosceptici, die niet van Europa willen weten. Dat is ons uniek uitgangspunt.”

N-VA pleit onder meer voor een Europese energiemarkt en een transportunie, een moderne Europese begroting die meer inzet op migratie, veiligheid en onderzoek en ontwikkeling en meer handelsakkoorden.

Illegale migranten

Migratie is een tweede belangrijk thema voor de Vlaams-nationalisten. Daar pleiten ze voor een versterking van de buitengrenzen en solidariteit binnen de Europese Unie. Concreet wil N-VA controle op migratie buiten de EU, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, om mensensmokkel droog te leggen. “We moeten vroeger optreden en niet wachten tot de migranten verdrinken om ze te redden”, zei Assita Kanko, tweede op de Europese N-VA-lijst. Dergelijke regionale ‘disembarkation platforms’ waar legale van illegale migranten van elkaar gescheiden moeten worden al langer naar voren geschoven als oplossing, maar voorlopig heeft geen enkel land zich al kandidaat gesteld.

De monetarie unie is een derde belangrijke pijler voor N-VA. Ook die moet ook sterker, zei voormalig minister van Financiën en derde op de Europese lijst Johan Van Overtveldt. Hij pleit onder meer voor een snelle sanering van de financiële sector in de zuiderse Europese lidstaten, zodat de Europese depositogarantie - de laatste pijler voor de bankenunie - er kan komen. “Als dat niet gebeurt, is een nieuwe eurocrisis onafwendbaar”, meent Van Overtveldt. Een aparte begroting voor de eurozone is dan weer niet nodig, vindt de ex-minister van Financiën. “Als iedereen de regels van het stabilisatie- en groeipact volgt is er automatisch voldoende budgettaire ruimte om schokken op te vangen”.

ecologie

Wat klimaat betreft, trekt de partij de lijn van het ‘ecorealisme’ door. “Onze leidraad blijft economie en ecologie met elkaar verzoenen, net als ambitie met realiteitszin”, verwoordde Mark Demesmaeker het. Hij kreeg de vierde plaats op de Europese lijst.

Volgens de laatste peilingen zou N-VA haar vier Europese zetels moeten kunnen behouden, maar in welke fractie die vier parlementsleden dan zullen zetelen is nog niet duidelijk. Momenteel maakt de partij deel uit van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), in het gezelschap van onder meer de omstreden Poolse regeringspartij PiS en de Britse Conservatieve partij. Alleen verlaat die laatste de fractie vroeg of laat wellicht - afhankelijk van de timing van de brexit en de eventuele deelname van Groot-Brittannië aan de Europese verkiezingen - waardoor de ECR gedecimeerd dreigt te worden.

Vlaams minister-president en Europees lijsttrekker Geert Bourgeois voert naar eigen zeggen druk gesprekken over een eventuele overstap naar een andere fractie, maar witte rook is er nog niet. “We worden druk gesolliciteerd, ik heb al heel wat gesprekken gevoerd, maar die zijn confidentieel”, aldus Bourgeois. “Er zijn heel wat zaken in beweging, naar mijn aanvullen zullen een aantal beslissingen pas na de verkiezingen genomen worden.”

EVA

Bourgeois benadrukte wel dat de N-VA de principes van democratie en rechtstaat “fundamenteel” acht. De Vlaams-nationalisten hebben ook de initiatie van de strafprocedure tegen Polen, getriggerd door verregaande gerechtelijke hervormingen door de PiS, gesteund, benadrukte hij.

N-VA is lid van de Europese Vrije Alliantie, een Europese partij die voornamelijk regionale partijen vertegenwoordigt. Maar in het Europees parlement zit de EVA samen met de groenen in een fractie, en daar maakt N-VA dus geen deel van uit. De partij blijft wel lid van EVA, ook na de verkiezingen, benadrukte Europarlementslid Mark Demesmaeker. N-VA steunt ook de kandidaat-Commissievoorzitter van de EVA, de Catalaanse separatistische leider Oriol Junqueras. Hij zit momenteel in de gevangenis en riskeert 25 jaar cel voor zijn rol in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.

Corrigeer
Meest bekeken politici:
Of zoek op naam van de politicus:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees