Nationale Bank voert witwasonderzoek naar privaatbank Degroof Petercam

Nationale Bank voert witwasonderzoek naar privaatbank Degroof Petercam

Foto: BELGA

Een audit van de toezichthouder voor de financiële sector heeft talrijke onregelmatigheden rond de naleving van de antiwitwasregels aan het licht gebracht bij Bank Degroof Petercam. Dat meldt De Tijd woensdag. Ook De Standaard maakte melding van witwasperikelen.

Woensdag raakte bekend dat er mogelijk beweging komt in het aandeelhouderschap van Degroof Petercam, na de vier grootbanken de belangrijkste speler in ons land voor private banking. Een deel van de bank, volgens sommigen zelfs de hele instelling, kan in de etalage belanden. Onder meer Belfius wordt in de sector vaak genoemd als mogelijke koper.

Maar het ziet er volgens De Tijd naar uit dat het dossier op zijn minst doorkruist wordt door een onderzoek bij de Nationale Bank naar het respecteren van de regels tegen het witwassen van geld bij de instelling. Bij de Nationale Bank en Degroof Petercam wordt woensdag niet gereageerd op de berichten.

Meerdere bronnen zeggen aan De Tijd dat het gaat om een onderzoek dat al op zijn minst zes maanden aan de gang is. De Nationale Bank voerde een audit uit bij de instelling. “Daarbij kwamen talrijke onregelmatigheden aan het licht”, valt te horen. Wat de aard van die onregelmatigheden is en wat de gevolgen kunnen zijn, is nog niet duidelijk.

Bank ontkent formeel

De bank weerlegt formeel elke beschuldiging van feiten van witwassen. Degroof Petercam geeft aan dat de Nationale Bank tijdens een audit met betrekking tot het vermijden van witwassen, aanbevelingen geformuleerd heeft, die momenteel geïmplementeerd worden. “Het ging dus niet om een onderzoek van de Nationale Bank voor feiten van witwassen bij de bank”, klinkt het.

De audit, zoals de Nationale Bank er regelmatig uitvoert bij de financiële instellingen die ze controleert, betrof de procedures voor interne controle van Degroof Petercam rond preventie van witwassen. Degroof Petercam benadrukt dat het naleven van de wetgeving en regels voor de bank van het grootste belang is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees