Patrick Lefevere hekelt rol van koersdirecteur in Amstel Gold Race: “Die had daar niets te zoeken, hij rijdt zelf te graag in beeld”

Patrick Lefevere hekelt rol van koersdirecteur in Amstel Gold Race: “Die had daar niets te zoeken, hij rijdt zelf te graag in beeld”

Foto: Photo News

Met Patrick Lefevere, Niki Terpstra, Michel Wuyts en Adrie van der Poel als gasten beloofde het een pittige aflevering te worden van Extra Time Koers. En ook al erkende Lefevere de klasse en de inspanning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race van afgelopen zondag, toch hekelde Lefevere de rol van koersdirecteur Leo Van Vliet.

LEES OOK. Adrie van der Poel: “Transfer van Mathieu naar Deceuninck - Quick Step nu nog niet aan de orde”

Van Vliet en Lefevere zijn goede vrienden en als het van de West-Vlaming afhangt, zullen ze dat in de toekomst ook blijven. Maar één zaak moest hem van het hart. Dat de koersdirecteur van de Amstel Gold Race in volle finale nog in de buurt van het leidersduo Alaphilippe-Fuglsang reed, zinde Lefever niet. “Leo komt graag in beeld”; aldus Lefevere. “Het is zijn koers, hij is de baron die dag. Hij heeft daar niets te zoeken op dat moment. Hij moet voor de renners rijden, niet daar. Maar één koers per jaar, dat is zijn hoogdag. Hij beïnvloedt de koers niet maar hij hoeft daar niet te zitten.”

Harde woorden voor de koersdirecteur, niet voor Mathieu van der Poel. “Mathieu, hij durft koersen”, aldus Lefevere. “De groten durven dat niet. Onbezonnen, onbevlekt. Tegenaanval doet efkes pijn maar hij is zo slim om zich even te laten afzakken maar hij weet achteraf perfect wat hij kan. ”

Ook vader Adrie spaarde de lof voor zijn zoon niet. Maar voor advies voelt hij zich niet geroepen. “Dat helpt bij hem toch niet. Hij vraagt wel raad maar we fietsen in een ander tijdperk. Dat hij kwaliteiten heeft, zag je al bij de jeugd. En dan is deze situatie ideaal: bij andere ploegen moet je eerst twee jaar de stiel leren en dat vinden ze ook leuk en ze verdienen nog goed ook.”

Over de toekomst van Mathieu van der Poel werd niet gesproken. “Allen dat hij zich heel goed voelt bij de broers Roodhooft”, aldus vader Adrie. “Zijn volgende grote doel zijn de Olympische Spelen straks in Tokyo.”

En daarna zien ze wel, zowel bij de concurrentie als de familie. “Je ziet gewoon dat hij graag wil koersen”, aldus ‘concurrent’ Niki Terpstra. “Kleiner ploegje, minder koersen, hij kan het zich permitteren. Maar in een grote ploeg. Als je het dan zo doet en je verliest, dan verklaren ze je gek.”

En de zege van Alaphilippe in de Waalse Pijl. “Zondag in de Amstel kreeg Fuglsang op vijf kilometer van de finish te horen van de grote baas dat hij niet meer mocht meerijden”, aldus Lefevere. “Ja, dat gaat over Vinokourov. Heeft Fuglsang gewonnen? Neen, het staat intussen negen-nul. Al blijf ik erbij: Fuglsang is de meest dankbare kerel om mee voorop te zitten.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.