Jumbo-Visma gaat andere ploegen en zijn voorganger achterna. Vanaf volgend jaar ook met eigen opleidingsploeg

Jumbo-Visma gaat andere ploegen en zijn voorganger achterna. Vanaf volgend jaar ook met eigen opleidingsploeg

Officieel is het nieuws nog niet maar de geruchten deden al de ronde en in De Telegraaf werd het vandaag expliciet geschreven: Jumbo-Visma start volgend jaar met een eigen opleidingsploeg. Het is de bedoeling om jonge Nederlandse talenten de kans te geven zich te ontwikkelen tot profrenner.

Nieuw is het initiatief natuurlijk niet. Lotto-Soudal, Sunweb en Astana zijn drie teams uit de World Tour die al over een eigen opleidingsteam beschikken. Het beloftenteam van Lotto-Soudal, onder leiding van Kurt Van de Wouwer, vormde de voorbije jaren talenten als Tim Wellens, Tiesj Benoot, Bjorg Lambrecht en ook Laurens De Plus.

Ook Patrick Lefevere beschikte enkele jaren over een eigen opleidingsteam Klein Constantia maar die ploeg hield in 2016 op te bestaan. Onder anderen Julian Alaphilippe genoot er een deel van zijn opleiding. Lefevere trok echter de stekker uit het stopcontact omdat hij niet langer renners wilde opleiden om ze dan gratis naar andere teams te zien vertrekken.

Rabobank

Maar de pioniers inzake jeugdopleiding blijft nog altijd Rabobank. De voormalige Nederlandse topformatie vormde van 1996 tot 2012 heel wat Nederlandse en buitenlandse toptalenten: Robert Gesink, Bauke Mollema, Thomas Dekker, Laurens Ten Dam, Steven Kruijswijk, Rohan Dennis, Tejay van Garderen, Kevin De Weert… Het huidige Jumbo - Visma is in wezen ook de voortzetting van Rabobank dat in 2012 ophield te bestaan maar via Blanco, Belkin, LottoNL-Jumbo en nu Jumbo-Visma toch altijd in het peloton is gebleven.

Het nieuwe opleidingsteam zal onder de leiding staan van Robbert de Groot. Het is de bedoeling dat tien tot twaalf renners er hun opleiding krijgen.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.