Eerste ooievaarsjong geboren in het Zwin Natuur Park

Enkele ooievaarskoppels zijn momenteel volop hun eieren aan het uitbroeden in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. De eieren kunnen nu elk moment uitkomen. Dankzij deze livestream kan u dat vanop de eerste rij volgen.

In totaal zijn er in het Zwin Natuur Park vijftien nesten waar er momenteel eieren worden uitgebroed. “Per nest verwachten we ongeveer twee à drie jongen”, aldus vogelkenner Wouter Faveyts, die de heuglijke momenten mee in de gaten houdt. “Het duurt telkens een dikke maand vooraleer de eieren zijn uitgebroed. Normaal gezien zou dat donderdag of vrijdag het geval moeten zijn. De ooievaars ogen ook nerveuzer, ze gaan vaker rechtstaan en naar beneden kijken.”

Om 14:05 kwam het eerste ooievaarskuiken piepen.

Ook nadat de eieren zijn uitgebroed, zullen de ouders nog een tijdlang de jongen blijven bedekken. “In de eerste paar weken zijn ze immers niet in staat om zichzelf warm te houden”, vervolgt Faveyts. “Twee maanden lang zullen de kuikens gevoed worden door de ouders. Of de jongen die periode zullen overleven, hangt onder meer af van de weersomstandigheden.”

Na twee maanden wordt het voederen afgebouwd en worden ze snel klaargestoomd om het nest te verlaten. Uiteindelijk zullen ze in de zomer het natuurgebied verlaten om richting Afrika te trekken.

Wil je meer info? Neem dan een kijkje op www.zwin.be of op hun Facebookpagina. Voor tickets klik je hier.

Corrigeer

NIEUWS