Voormalig vicepresident Joe Biden wil president worden: “Strijd voor de ziel van onze natie”

Voormalig vicepresident Joe Biden wil president worden: “Strijd voor de ziel van onze natie”

Foto: REUTERS

Joe Biden (76), acht jaar vicepresident onder Barack Obama, is kandidaat voor de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat heeft hij donderdag op Twitter aangekondigd met een videoboodschap. De kandidatuur van Biden zat er al even aan te komen. Biden is de twintigste Democraat die zich kandidaat stelt voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten.

“De kernwaarden van deze natie... onze status in de wereld... onze democratie... alles dat van Amerika Amerika gemaakt heeft, staat op het spel”, tweette Biden. “Daarom kondig ik vandaag mijn kandidatuur aan voor president van de Verenigde Staten.”

“Strijd voor de ziel van onze natie”

In de videoboodschap bekritiseert Biden huidig president Donald Trump, onder meer wegens zijn houding tegenover rechts-nationalisten en racisten. “We zijn in een strijd voor de ziel van onze natie”, zei Biden, die Trumps presidentschap omschreef als “weerzinwekkend”.

Het wordt al de derde keer dat Biden een gooi doet naar het Witte Huis. Dat gebeurde ook in 1998 en 2008. Bij die tweede keer viel hij met minder dan één procent van de stemmen al na de cruciale caucus in de staat Iowa af, met geen enkele afgevaardigde voor de partijconventie achter zich.

Er werd al maanden gespeculeerd over Bidens kandidatuur, en Biden liet meerdere keren uitschijnen dat hij zich kandidaat zou stellen.

Voormalig vicepresident Joe Biden wil president worden: “Strijd voor de ziel van onze natie”
Foto: REUTERS

Ongepaste aanrakingen

Met Biden zijn er nu twintig Democraten in de race, maar het lijkt er niet op dat de nominatie sowieso gewonnen spel zal zijn voor de 76-jarige Biden. De oud-vicepresident staat bekend als een populaire en gematigde Democraat, maar kwam onlangs onder vuur te liggen voor ongepaste aanrakingen.

Hij ligt wel nog altijd voorop in de peilingen, maar de race is nog lang – de voorverkiezingen bij de Democraten beginnen pas in februari volgend jaar.

Bernie Sanders, in 2016 de voornaamste tegenstander van Hillary Clinton voor de Democratische nominatie, volgt op de tweede plaats. De andere kandidaten volgen op grote afstand.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees