Slimme sensoren in de zorg vallen in de prijzen

Slimme sensoren in de zorg vallen in de prijzen

De sensor lijkt op een rookmelder. Foto: Marc Peeters

Olen -

Het lokale bestuur van Olen en woonzorgcentrum Zilverlinde hebben de allereerste Smart Insurance Award gewonnen. De jury was onder de indruk van een systeem met slimme sensoren.

De Smart Insurance Award beloont een project dat innoverend en relevant is vanuit een verzekeringsstandpunt. Het lokale bestuur van Olen test al een jaar slimme sensoren uit in woonzorgcentrum Zilverlinde. De slimme sensoren zijn in staat om alle bewegingen in een kamer te monitoren.

“Het systeem werkt met zones”, vertelt Jeroen Peeters, algemeen directeur lokaal bestuur Olen. “Blijft een bewoner bijvoorbeeld langer dan normaal in de badkamer, dan registreren de sensoren dat.“ De slimme sensoren reageren ook op geluid, bijvoorbeeld wanneer de bewoner om hulp roept. Wanneer de sensoren aangeven dat een bepaalde situatie kritiek zou kunnen zijn, en alleen tijdens zulke momenten, genereert de sensor een beeld dat de betrokken verzorger te zien krijgt.” Zorgverleners kunnen zo sneller en preciezer reageren op noodsituaties. “We maken momenteel het rapport op van de proef in Zilverlinde. Met wat we daaruit leren, kunnen we nagaan of we het project kunnen doortrekken naar de assistentiewoningen, onze eigen bejaardenwoningen en later eventueel privéwoningen. Op die manier maken we het voor ouderen mogelijk om langer in hun eigen huis te verblijven”, besluit Jeroen Peeters.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio