Slachtoffers geschokt na vrijlating jonge homejacker: “Hij was de gevaarlijkste”

Slachtoffers geschokt na vrijlating jonge homejacker: “Hij was de gevaarlijkste”

De 18-jarige verdachte werd geboeid weggeleid uit het gerechtsgebouw van Dendermonde. Foto: bfs

Affligem / Aalst / Erpe-Mere -

Een van de mannen die woensdag een gewelddadige home-invasion pleegde op een 90-jarige vrouw en haar twee zonen in Aaigem, is een dag later al op vrije voeten. De Brusselse jeugdrechter besliste de 17-jarige verdachte vrij te laten omdat er geen plaats is in een jeugdinstelling.

“Iedereen in mijn familie is nog meer geschokt dan gisteren. De magistraat die de beslissing heeft genomen om die gast vrij te laten, komt die van een andere planeet?” Luc Janssens, één van de slachtoffers van de homejacking, kan de beslissing om de jongeman vrij te laten heel moeilijk verkroppen. “Ik zei het nog tegen mijn broer: die jongste gast was eigenlijk de gevaarlijkste, een echte psychopaat was het! Ik zie hem in staat om nog veel ergere feiten te plegen zoals bijvoorbeeld een moord. Hopelijk vinden ze toch een plaats in een andere instelling, want die kerel vormt een gevaar voor de maatschappij. Ik ben alleszins mijn geloof in het gerecht verloren. Zo’n belachelijke beslissing stimuleert een mens om een wapen in huis te halen.”

“Onbegrijpelijk”, reageert ook de politie van de zone Erpe-Mere/Lede, die donderdag te horen kreeg dat de minderjarige homejacker die woensdag werd ingerekend alweer op vrije voeten is. “We hebben ons met een dertigtal mensen uit de naad gewerkt om die kerels te vatten. Enkele collega’s hebben lijf en leden geriskeerd om de verdachten te achtervolgen en de buit te recupereren. We hebben een grondig sporenonderzoek gedaan zodat de bewijslast waterdicht is. Om dan te horen dat een van de daders meteen op vrije voeten komt, dat krijg je met de beste wil van de wereld niet uitgelegd.”

Lees ook: Yvonne (90) en zonen bekomen van homejacking: “Echte amateurs waren het”

De zeventienjarige was woensdagochtend samen met drie anderen een huis in Aaigem binnengedrongen. Ze bonden de bewoners vast en namen geld en juwelen mee. Na de overval vluchtten ze weg met twee auto’s. Een van de wagens belandde ter hoogte van de oprit van de E40 in Aalst tegen een vrachtwagen. Een inzittende, de jongen van zeventien, kon worden ingerekend, twee anderen wisten te ontkomen.

Karatetrap

De tweede auto werd aangetroffen in Essene. In de buurt werd een tweede verdachte, een jongeman van achttien, opgepakt. Hij werd donderdag door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden, maar beroept zich op zijn zwijgrecht. Toen hij geboeid werd weggeleid uit het gerechtsgebouw, probeerde hij met een karatetrap een cameraman van een regionale televisiezender te raken. Zijn uithaal miste op een haar na doel.

Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Mogelijk wordt ook nog naar een vijfde betrokkene gezocht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio